Η περίθαλψη ψυχικά ασθενών καταδίκων στο μικροσκόπιο Βουλής

Η παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη στους κατάδικους και η μεταχείριση των ψυχικά ασθενών καταδίκων στην ψυχιατρική πτέρυγα της Αθαλάσσας, ήταν το θέμα που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισων Ευκαιριών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι η πτέρυγα 10 των Φυλακών έχει μετατραπεί σε ένα θεραπευτήριο για δέκα άτομα ημερησίως, όπου τους παρέχεται ψυχιατρική και άλλη φροντίδα.

“Οι βαριές περιπτώσεις μεταφέρονται στην Αθαλάσσα όπου τους φροντίζουν 24 ώρες το 24ωρο”, σημείωσε.

Είπε

ότι “στις Φυλακές αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ψυχίατροι, δύο ψυχολόγοι και ένας ψυχολόγος 2-3 φορές την εβδομάδα, 9 νοσηλευτές ψυχικής υγείας κι ένας εργοθεραπευτής 3 φορές την εβδομάδα”.

Υπάρχει, συνέχισε, μια καλύτερη φροντίδα. “Ομως τα άτομα είναι πολλά, μπορεί να είναι 500 μια ημέρα, την επομένη να είναι 560, 600 μέχρι και 700”, σημείωσε.

Είπε ότι υπάρχει η πτέρυγα 4 και η 4Α για ευάλωτα άτομα.

“Γίνονται προσπάθειες μεν αλλά προσκρούουν στο να βελτιωθούν πλήρως στην απόφαση για νέες Φυλακές ή στην έλλειψη χρημάτων για να ανεγερθεί και να λειτουργήσει το λεγόμενο πολυδύναμο κέντρο, για το οποίο υπήρχε σχεδιασμός αλλά αναβλήθηκε ενόψει της πιθανότητας ανέγερσης νέων Φυλακών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ακόμη ότι στις Φυλακές υπάρχουν δύο κοινωνικοί λειτουργοί που φροντίζουν τόσο για τους ασθενείς και τις ανάγκες τους αλλά και για τις οικογένειες τους που είναι διασκορπισμένες σε όλη την Κύπρο.

Από την επίσκεψη που θα γίνει από την Επιτροπή στις Φυλακές στις 2 Νοεμβρίου, θα δούμε είπε, πώς εφαρμόζονται τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις Φυλακές, την αναβάθμιση και αναθεώρηση διαφόρων διαδικασιών και την βελτίωση των συνθηκών κράτησης, συμπεριφοράς, υγείας, διατροφής, ψυχαγωγίας κ.λπ. των Φυλακών ώστε να μην προκύψει ξανά θέμα πολλαπλών αποπειρών αυτοκτονιών όπως υπήρχε στο παρελθόν.

“Ζητήσαμε στοιχεία και θα μας σταλούν, όπως πόσους ασθενείς είδαν τα τελευταία χρόνια οι γιατροί και οι ψυχολόγοι, πόσους έστειλαν στην Ψυχιατρική Κλινική στην Αθαλάσσα αλλά και πόσους είδε το Τμήμα Ευημερίας τόσο εντός των Φυλακών όσο και στις οικογένειες τους παγκύπρια”, πρόσθεσε.

Μας έχουν πει, σημείωσε ο κ. Φυττής, ότι με τα μέτρα που πήραν έχουν μειωθεί οι απόπειρες αυτοκτονίες κατά 90-99%. “Αυτό είναι μια πληροφορία την οποία θα διασταυρώσουμε”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι “μας έχουν παρουσιάσει μια εικόνα απόλυτα ωραία που ανταποκρίνεται και συμμορφώνεται πλήρως προς τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που είναι και η Αρχή κατά των Βασανιστηρίων. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι”.

Μας έχουν αναφέρει, συνέχισε, για την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης Αυτοκτονιών που υπάρχει, προσθέτοντας “μακάρι να υπάρχει και να την εφαρμόζουν για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τον περασμένο χρόνο”.

Εμείς θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχει ανάγκη για κέντρο απεξάρτησης φυλακισμένων, έτσι που να μην προσφεύγουν στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας είτε του κράτους είτε των Φυλακών.

“Αυτό που μας ανησυχεί είναι η ανακοίνωση εν μέσω άλλων απόψεων ότι ετοιμάζονται για την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων για να γίνει μελέτη βιωσιμότητας κατά πόσο χρειάζονται νέες Φυλακές ή αν θα γίνει επέκταση των υφιστάμενων. Υπήρχε ειλημμένη απόφαση για ανέγερση νέων Φυλακών. Προέκυψαν οικονομικές δυσκολίες και υπήρχε μια στασιμότητα αλλά τώρα φαίνεται ότι γίνονται νέες σκέψεις”, πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα