Η παρακεταμόλη στις εγκύους ίσως φέρει υπερκινητικό παιδί

Οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη (το γνωστό αντιπυρετικό, παυσίπονο φάρμακο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν υπερκινητικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έκθεση στο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί παιδί που παρουσιάζει συναισθηματικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες θα πάρουν έστω και μια φορά παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το φάρμακο αυτό δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σαν παυσίπονο ή αντιπυρετικό. Υπάρχει όμως και σε σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος ή ακόμα και σε σκευάσματα καταπολέμησης της αυπνίας.

Η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλές φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντούτοις πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ φειδώ, όπως και κάθε άλλο φάρμακο. Η έγκυος μαζί με το γιατρό της πρέπει να συνυπολογίζει το πιθανό όφελος για τη ίδια και το μωρό της, σε σχέση με το πιθανό κίνδυνο για το μωρό από την έκθεση στο φάρμακο.

*Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα