Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα: Η στροφή φοιτητών στην Ολλανδία και οι επιλογές

Τι θα επιλέξεις; Τι θέλεις να σπουδάσεις; Είναι οι ερωτήσεις που απαντούν συχνά κυρίως οι τελειόφοιτοι μαθητές. Λίγους μήνες πριν τις Παγκύπριες εξετάσεις (σ.σ. 30 Ιουνίου), οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, θα κάνουν την πιο σημαντική επιλογή της ζωής τους. Την επιλογή κλάδου σπουδών.

Μιλώντας στο SigmaLive, η Σύμβουλος Σπουδών, Μαρία Θεοφάνους αναφέρθηκε στις τάσεις επιλογών που έχουν οι μαθητές, τις αλλαγές που έφερε η πανδημία, ενώ επίσης συμβουλεύει για τα ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά κριτήρια των

μαθητών για να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει.

Πανδημία και χορηγίες έφεραν αλλαγές

Σύμφωνα με την κ. Θεοφάνους, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλλαγή στον τρόπο που οι μαθητές κάνουν τις επιλογές τους λόγω της πανδημίας.

Όπως εξήγησε, «δεν άλλαξαν τόσο οι επαγγελματικές τους επιλογές, όσο η χώρα σπουδών τους, για πρακτικούς κυρίως λόγους. Παλαιότερα, το εξωτερικό πέραν από υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια, τους προσέφερε τη δυνατότητα να δουν άλλους πολιτισμούς, την επιστήμη σπουδής τους σε πιο προχωρημένο ή εφαρμοσμένο επίπεδο και άλλα ακαδημαϊκά και κοινωνικά οφέλη. Τώρα με τα διαδικτυακά μαθήματα  αυτές οι ευκαιρίες χάνονται δυστυχώς.

Ακόμη και φοιτητές που ήδη φοιτούν, άρχισαν να αναθεωρούν, σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο να φύγουν από το εξωτερικό. Κάποιος για παράδειγμα που θα σπούδαζε αρχιτεκτονική, σε μια πόλη της Ιταλίας έχοντας τη δυνατότητα να δει την αρχιτεκτονική των κτηρίων της, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει πλέον αφού τα μαθήματα πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Αυτό αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι».

Άλλοι λόγοι, σύμφωνα με την κα Θεοφάνους, που δεν επιλέγουν το εξωτερικό είναι το οικονομικό αλλά και η πρακτική διάσταση λόγω των υγειονομικών ελέγχων και της ταλαιπωρίας που υφίστανται στα αεροδρόμια και αλλού.

Ιατρική, παραϊατρικά επαγγέλματα και η στροφή στα πολυμέσα και τις σπουδές διαδικτύου

Πρώτη στις επιλογές, όπως ανέφερε η κα Θεοφάνους είναι συχνά η Ιατρική και στη συνέχεια τα Παραϊατρικά επαγγέλματα, ωστόσο η ίδια κάνει λόγο για επιλογή «γοήτρου» που υιοθετείται από την κυπριακή κοινωνία.

«Η Ιατρική ήταν πάντα στις προτιμήσεις των μαθητών, λόγω του ότι θεωρείται ως η «κορωνίδα» των επιστημών. Ωστόσο, οι μαθητές φαίνεται να την επιλέγουν πολλές φορές καθαρά για λόγους «γοήτρου» και κοινωνικής καταξίωσης, επηρεαζόμενοι από την αντίληψη που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία για τους γιατρούς. Ακόμη και οι μαθητές που δεν έχουν πραγματικό επαγγελματικό ενδιαφέρον για αυτή τη σπουδή, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στις εξετάσεις, βάζοντας ως πρώτη επιλογή την ιατρική.

Εντούτοις, υπάρχουν διάφορα ψυχομετρικά τεστ, μέσω των οποίων έχουμε τη δυνατότητα στη συμβουλευτική διαδικασία να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανιχνεύσουν τα επαγγελματικά ενδιαφέροντά τους. Αυτά τα επιστημονικά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους σύμφωνα με την προσωπικότητά τους», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης πως, «συχνά μέσα από τα τεστ διαφαίνεται πως και τα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως η λογοθεραπεία και η εργοθερεπεία βγαίνουν πιο ψηλά στις επιλογές τους απ’ ότι η ιατρική. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν ποια επαγγέλματα από τον τομέα της Υγείας ή τις άλλες επιστήμες, τους ενδιαφέρουν πραγματικά και με ποια σειρά, ώστε να μην μένουν εγκλωβισμένοι σε επιλογές που δεν τους ταιριάζουν».

Όπως εξήγησε, ο τομέας της υγείας έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της κατάστασης που επικρατεί αλλά και γενικά των μελλοντικών προοπτικών που υπάρχουν σε σχέση με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις ανάγκες για περίθαλψη και αποκατάσταση.

Άλλη επιλογή που κάνει συνήθως η μεγαλύτερη μερίδα μαθητών είναι η ψυχολογία. «Αυτό που έχω προσέξει σ’ αυτή την επιλογή είναι πως συχνά πρόκειται για μια συγκαλυμμένη ανάγκη των παιδιών για επαφή τους με επαγγελματίες ψυχολόγους, ανάγκη που δεν τολμούν να εκφράσουν, και την μεταποιούν σε επιλογή να σπουδάσουν Ψυχολογία. Μπερδεύουν λοιπόν την προσωπική τους ανάγκη με το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί».

Επίσης, οι μαθητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τον ήχο, την εικόνα, το διαδίκτυο και την τεχνολογία, όπως η επιστήμη των Υπολογιστών, τα Πολυμέσα και οι Γραφικές Τέχνες.

Η επαγγελματική «φούσκα»

Σύμφωνα με τη Σύμβουλο Σπουδών, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επαγγελματική «φούσκα», καθώς αρκετοί οι μαθητές θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Εγκληματολόγου.

«Πιθανόν επηρεασμένοι από τις σειρές που έβλεπαν κατά τη διάρκεια της πανδημία αλλά και πιο πριν, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την επιλογή. Ωστόσο, δεν φαίνεται να γνωρίζουν ότι ο πιο σωστός ακαδημαϊκά δρόμος είναι να σπουδάσουν την εγκληματολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο αφού πρώτα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Νομική. Αν κάνουν προπτυχιακό στην Εγκληματολογία κάπου στο  εξωτερικό και επιστρέψουν, θα εργοδοτηθούν απλώς ως αστυνομικοί. Δεν υπάρχουν οι προοπτικές στην Κύπρο, ώστε να υπάρξουν οι εγκληματολόγοι όπως αυτούς που βλέπουμε στις σειρές».

Ολλανδία και Ιταλία στον χάρτη επιλογών

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει ζήτηση σε Κύπρο και Ελλάδα. Μετά τον ελλαδικό χώρο, η επόμενη χώρα επιλογής ήταν η Αγγλία, που λόγω της κατάργησης του φοιτητικού δανείου άλλαξαν τα δεδομένα, σύμφωνα με την κα Θεοφάνους.

«Πλέον υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση για την Ολλανδία, λόγω του ότι είναι η πρώτη χώρα μετά την Αγγλία που προσφέρει τόσα πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμιά της. Αυτόματα έγινε πανεπιστημιακός γίγαντας, με πολλές επιλογές και πολύ φτηνά δίδακτρα (σ.σ. περίπου 2000 ευρώ) σε όλα τα προγράμματα. Υπάρχει ωστόσο στεγαστικό πρόβλημα, αφού η χώρα δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τόσο μεγάλο ρεύμα φοιτητών και δεν υπάρχουν οι υποδομές.

Επίσης, άλλη καλή επιλογή είναι η Ιταλία, τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων όσο και σε θέματα καλής διαμονής. Πρόκειται για μια μεσογειακή χώρα, με παρόμοιο τρόπο ζωής και κόστος διαβίωσης, που επίσης έχει καλά πανεπιστήμια με αγγλόφωνα προγράμματα», είπε.

«Οφείλουν να δώσουν τη δέουσα προσοχή»

Ως συμβουλή προς μαθητές και γονείς η κα Θεοφάνους ανέφερε πως το πιο σημαντικό είναι το ψάξουν πολύ καλά πριν επιλέξουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους και οφείλουν να δώσουν τη δέουσα προσοχή. Να το ψάξουν έγκαιρα και με επιστημονικούς τρόπους. Έγκαιρα σημαίνει να μην μείνουν τη τελευταία βδομάδα πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Επιστημονικούς τρόπους εννοούμε να επισκεφτούν έναν ακαδημαϊκά καταρτισμένο Σύμβουλο Σπουδών, που θα τους βοηθήσει με επιστημονικά εργαλεία και αμερόληπτη πληροφόρηση. Οι μαθητές πρέπει επίσης να έχουν εναλλακτικά πλάνα. Τέλος, να πορευτούν με γνώμονα τους προσωπικούς τους στόχους και όχι την τύχη», είπε καταληκτικά η κ.Θεοφάνους. 

Keywords
Τυχαία Θέματα