Η Παλαιστινιακή Αρχή διεξάγει έρευνα για το θάνατο της Σιρίν Αμπού-Άκλε

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η έρευνα για την διακρίβωση των συνθηκών θανάτου της ανταποκρίτριας του δικτύου Al Jazeera στην Δυτική Όχθη, Σιρίν Αμπού-Άκλε, θα διενεργηθεί αποκλειστικά από τις αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές και ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει σαφώς ότι ο θάνατός της προήλθε από πυρά των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που διεξήγαγαν επιχείρηση στην πόλη Τζιενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης χθες το πρωί. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής

Αρχής στον ΟΗΕ υπέβαλε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ζήτησε την καταδίκη του Ισραήλ για τον θάνατο της δημοσιογράφου.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός Yπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σε ενημέρωση προς τους ξένους δημοσιογράφους χθες το βράδυ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει προτείνει στις παλαιστινιακές αρχές να πραγματοποιηθεί βαλλιστική εξέταση της σφαίρας, που βρέθηκε στο σώμα της δημοσιογράφου για να διαπιστωθεί από πού προέρχονταν τα πυρά που στοίχισαν τη ζωή της δημοσιογράφου, με τη συμμετοχή Ισραηλινού, Παλαιστινίου και Αμερικανού πραγματογνώμονα από κοινού. Ο Γκαντς ανέφερε ότι «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες ακριβώς ήταν οι συνθήκες» που επέφεραν τον θάνατο της Αμπού-Άκλε.

Η αραβική και η παλαιστινιακή κοινή γνώμη στο σύνολό τους επιρρίπτουν αποκλειστική ευθύνη στους Ισραηλινούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αραβικών κυβερνήσεων με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το Ισραήλ για το συμβάν, με εξαίρεση την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν που δεν εκφέρουν άποψη περί της ευθύνης ή μη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούσαν χθες το πρωί στην Τζιενίν.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υπέρ της μνήμης της δημοσιογράφου στη Ραμάλα. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί θα μεταφερθεί η σορός της δημοσιογράφου με πομπή από το νεκροτομείο προς το Προεδρικό Μέγαρο και στις 11 η ώρα θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή παρουσία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Σιρίν Αμπού-Άκλε σε καθολική εκκλησία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα ταφεί στο Νεκροταφείο της Αγίας Σιών δίπλα από τον τάφο των γονιών της, σύμφωνα με επιθυμία του αδελφού της, ο οποίος έσπευσε από τη Σομαλία όπου εργάζεται και διαμένει μόνιμα. 

Διαβάστε ακόμη: Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο της δημοσιογράφου του Al Jazeera

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα