Απάντηση της Κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο σχετικά με υπόθεση έκδοσης προσώπο

Απάντηση σε δημοσίευμα  της Washington Post  (29/4/22) που αναδημοσίευσε το SigmaLive με τίτλο  WP: Η Κίνα εκβίαζε σύζυγο συλληφθέντα στην Κύπρο για να πετύχει έκδοσή του έστειλε η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο. παραθέτοντας  την δική της εκδοχή για την υπόθεση.

Ακολουθεί αυτούσια

η απάντηση της Κινεζικής Πρεσβείας

Η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο δηλώνει κατηγορηματικά ότι, εκτός από την παρούσα απάντηση, ουδέποτε έχει κάνει κάποια δήλωση σε κανένα μέσο ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση έκδοσης που αναφέρεται. Ο ισχυρισμός στο ρεπορτάζ του Sigmalive, ότι «Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις των εργαζομένων της πρεσβείας», είναι ψευδής πληροφορία.

Η κινεζική πλευρά επισημαίνει ότι το παραπάνω άρθρο του Sigmalive περιέχει σοβαρή προκατάληψη και προκαθορισμένη θέση, αναφέροντας μόνο τις θέσεις που προβάλλει ο φυγόδικος, ενώ το άρθρο δεν μπορεί να δώσει μια αληθινή εικόνα της υπόθεσης στους αναγνώστες. Τέτοιο δημοσίευμα,  μπορούσε μόνο να αποτελέσει εργαλείο που εκμεταλλεύεται ο φυγόδικος και ο δικηγόρος του για να επιτεθεί στην κινεζική κυβέρνηση, στοχεύοντας να χρησιμοποιήσει την κοινή γνώμη για να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία ώστε να ξεφύγει από τη δίκαιη δίκη. Με την ευκαιρία, η Κινεζική Πρεσβεία είναι επίσης πρόθυμη να διευκρινίσει ορισμένες πληροφορίες για την υπόθεση έκδοσης του φυγοδίκου Ma Chao.

Η υπόθεση έκδοσης του Ma Chao είναι μια απλή υπόθεση οικονομικού εγκλήματος, της οποίας τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα, καθώς η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκεία, κτλ. Μετά από ανακρίσεις της κινεζικής αστυνομικής υπηρεσίας, αποκαλύφθηκε ότι ήδη από τον Μάρτιο το 2014, η εταιρεία του Ma Chao (ZHUOXIN Group) προέβη σε ψευδείς διαφημίσεις προς επενδυτές, χρησιμοποίησε λεγόμενο υψηλό επιτόκιο ως δόλωμα, απέκρυψε την αλήθεια ότι η εταιρεία λειτουργούσε ήδη με ζημιές, και με παράνομους τρόπους συγκέντρωσε κεφάλαια από περισσότερα από 1.300 θύματα σε όλη τη χώρα στο όνομα της επένδυσης σε αγροτικά έργα, με ποσό 6,86 δισ. Κινέζικα Γιουάν (περίπου 98 εκατομμύρια ευρώ). Αφού έσπασε η αλυσίδα κεφαλαίων, αρνήθηκε να λάβει διορθωτικά μέτρα και διέφυγε στις 23 Ιουλίου 2019 στο εξωτερικό μαζί με τις προσόδους. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα στη φύση της και έχει εκτεταμένο αντίκτυπο, βλάπτοντας εκατοντάδες κινεζικές οικογένειες και προκαλώντας έντονη οργή στη κοινωνία της Κίνας. Η συμπεριφορά του φυγόδικου Ma Chao παραβίαζε τις διατάξεις του άρθρου 192 του Ποινικού Δικαίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας - για σκοπούς παράνομης κατοχής, με δόλιες μεθόδους όπως απάτη, σε περίπτωση που το ποσό είναι ιδιαίτερα τεράστιο, η συμπεριφορά της συγκέντρωσης παράνομων κεφαλαίων αποτελεί ύποπτη για το αδίκημα της απάτης άντλησης κεφαλαίων. Η κινεζική αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία σύμφωνα με το νόμο και διενήργησε έρευνες και ανακρίσεις. Στις 17 Αυγούστου 2020, η Λαϊκή Εισαγγελία της Κίνας ενέκρινε τη σύλληψη του Ma Chao. Στις 29 Ιανουαρίου 2021, η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη ειδοποίηση (Red Notice) προς τον Μα Chao. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ma Chao συνελήφθη από την κυπριακή αστυνομία όταν εισήλθε στην Κύπρο και στη συνέχεια ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία έκδοσης σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης που υπέγραψαν Κίνα και Κύπρος.

(Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του «Δίκαιου Περί Ποινικής Δικονομίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», η Λαϊκή Εισαγγελία είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση σύλληψης και την άσκηση δημόσιας δίωξης.)

Όσο για τη λεγόμενη σύζυγο Liu Lingshuang που εμπλέκεται στην υπόθεση, είναι επίσης μέλος της εγκληματικής συμμορίας του Ma Chao. Σύμφωνα με την έρευνα, η Liu ήταν η πραγματική ελεγκτής του υποκαταστήματος της εταιρείας του Ma Chao στο Πεκίνο, και συγκέντρωσε περισσότερα από 1,71 δισεκατομμύρια γιουάν με παράνομα μέσα και διέφυγε στο εξωτερικό μετά το περιστατικό. Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η Λαϊκή Εισαγγελία ενέκρινε τη σύλληψη της Liu. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη ειδοποίηση στη Liu.

Είναι επίσης εντελώς ψευδής η αναφορά του δημοσιεύματος για την ανανέωση του διαβατηρίου του γιου του Ma Chao, λέγοντας ότι «άν η Liu Lingshuang έπειθε τον Ma Chao να πάει στην πρεσβεία και να ομολογήσει το έγκλημά του, τότε θα μπορούσε να γίνει η ανανέωση των διαβατηρίων». Η αλήθεια είναι ότι όταν πέρσι η Liu Lingshuang ήρθε στην Πρεσβεία για να ρωτήσει για την ανανέωση του διαβατηρίου του γιου της, η Πρεσβεία την ενημέρωσε ότι μετά την παραλαβή του αιτήματος ανανέωσης διαβατηρίου, η Πρεσβεία το χειριζόταν σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς. Δεδομένου ότι η Liu και ο Ma Chao δεν έχουν νομική συζυγική σχέση ενώ απουσίαζαν ακόμα κάποια στοιχεία από το σύστημα,  η Πρεσβεία προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την αρμόδια κινεζική υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων για να ξεκαθαρίσει ο χειρισμός της υπόθεσης. Ως Κινέζος πολίτης, ο γιος της Liu έχει το νόμιμο δικαίωμα να ανανεώσει το διαβατήριό του και το αίτημά του έγινε δεκτό από την Πρεσβεία και βρίσκεται τώρα υπό επεξεργασία και δεν «απορρίφθηκε» όπως ισχυρίζεται το άλλο μέρος.

Με πλήρη σεβασμό προς τις δικαστικές διαδικασίες της Κύπρου, τον Οκτώβριο του 2021, η Κίνα έστειλε μια ομάδα Κινέζων νομικών εμπειρογνωμόνων στη Κύπρο, προσκεκλημένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, να παρευρεθεί στο δικαστήριο για τη σχετική μαρτυρία. Ο φυγόδικος Μα Chao και ο δικηγόρος του αγνόησαν τα τεκμηριωμένα γεγονότα  και επιτέθηκαν στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Κίνας στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την καταδίκη. Οι Κινέζοι νομικοί εμπειρογνώμονες το διέψευσαν και υπέβαλαν στο δικαστήριο μια λεπτομερή εισαγωγή στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Κίνας και τις σχετικές νομικές διατάξεις. Επί του παρόντος, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, ενώ η Κίνα δεν έχει ποτέ παρέμβει στη δικαστική διαδικασία, ούτε δικαστική ανεξαρτησία της Κύπρου.

Αναφορικά με τη λεγόμενη «σύλληψη της οικογένειας της Liu» που αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα της κινεζικής αστυνομίας, ο Ma Chao και η Liu Lingshuang ήταν τα βασικά μέλη της εγκληματικής συμμορίας και οι συλληφθέντες συγγενείς τους κατείχαν θέσεις στη συμμορία του Ma Chao και εμπλέκονταν άμεσα στην υπόθεση. Η κινεζική αστυνομία διενήργησε έρευνες σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς, και τους συνέλαβε με την έγκριση της Λαϊκής Εισαγγελίας.

Όσον αφορά άλλες απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο, για παράδειγμα, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έχει αναστείλει τη συμφωνία έκδοσης μεταξύ Κίνας και κρατών μελών της ΕΕ», «ο δικηγόρος του Ma Chao αμφισβήτησε την υπογραφή συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Κύπρου και Κίνας», πρέπει να επισημανθεί ότι εντός του συστήματος της ΕΕ, η δικαστική κυριαρχία εξακολουθεί να επιφυλάσσεται στα κράτη μέλη και κάθε κράτος μέλος μπορεί να πραγματοποιεί δικαστική συνεργασία με άλλες χώρες ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και συνθήκες. Ο Ma Chao και ο δικηγόρος του προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση, έχοντας στόχο στην ουσία να παρέμβουν στη δικαστική ανεξαρτησία της Κύπρου.

Γενικά, ο Ma Chao και ο δικηγόρος του προσπαθούν να δημιουργήσουν ψέματα και να εξαπατήσουν τους αναγνώστες για να προκαλέσουν την πίεση της κοινής γνώμης να παρέμβουν και να επηρεάσουν τη δικαστική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αγνόησαν τα γεγονότα των εγκλημάτων τους, αποδεδειγμένα με αδιάσειστα στοιχεία και συνεχώς χρησιμοποιούσαν μερικές λεγόμενες δικαιολογίες - το πολιτικό σύστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκεία και άλλα θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, στοχεύοντας να μπερδέψουν το κοινό. Ο ιστότοπος ειδήσεων Sigmalive ήταν ένα εξαιρετικό μέσο ειδήσεων, αλλά αυτή τη φορά, δεν κατανοούσε λεπτομερώς τα σχετικά γεγονότα της πραγματικότητας και δεν συμμορφωνόταν με την αρχή των αντικειμενικών και δίκαιων ειδήσεων. Η διατύπωση κατηγοριών κατά της Κίνας με βάση ψευδείς αναφορές από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να γίνει εργαλείο για τον εκζητούμενο για να γλιτώσει από τη δίκη. Η Κινεζική Πρεσβεία διαφωνεί με τέτοια συμπεριφορά και εκφράζει λύπη για το δημοσίευμα.

Πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση εγκλημάτων και η επιδίωξη της δικαιοσύνης είναι κοινή προσδοκία της ανθρώπινης κοινωνίας. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναγνώστες και οι φίλοι μας στην Κύπρο θα μπορούν να διακρίνουν το σωστό από το λάθος και να αναγνωρίσουν τις επικίνδυνες και κακόβουλες προθέσεις των εγκληματιών. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη!

Keywords
Τυχαία Θέματα