Η Πάφος θα έχει πρόβλημα σε ενδεχόμενο ανομβρίας

Σύσσωμες οι αγροτικές οργανώσεις και κοινότητες της χαμηλής περιοχής της Πάφου διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για το ξήλωμα της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο.

Εκ μέρους των Αγροτικών οργανώσεων, ο Ανδρέας Χριστοδούλου ανέφερε πως σήμερα ζούμε το “θέατρο του παραλόγου” να υπάρχει μια μονάδα η οποία να έχει τη δυνατότητα να παράξει άμεσα νερό για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της Επαρχίας -και ειδικότερα της χαμηλής περιοχής της Πάφου- και όμως να θέλουμε να την αποξηλώσουμε για να δημιουργήσουμε άλλη.

Αυτό, είπε ο κ. Χριστοδούλου, εξυπακούει ότι για τρία ή τέσσερα χρόνια η Πάφος

θα μείνει εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ανομβρία. Αν, συνέχισε, η σημερινή ανομβρία συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, η Επαρχία Πάφου δεν θα μπορέσει να φιλοξενήσει τουρισμό.

Ο Γιώργος Μαύρος, υπεύθυνος για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, εκ μέρους της εταιρείας, ανέφερε πως η εταιρεία έχει σταθεί δίπλα στις αναγκαιότητες του έργου και στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Τμήμα Υδάτων, ενώ όλο αυτό το διάστημα γίνεται συντήρηση της μονάδας, η οποία αποτελεί κόσμημα για την περιοχή, με τεράστιες δυνατότητες στην ποσότητα παραγωγής νερού και ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή standard του πόσιμου νερού.

Ο κ. Μαύρος είπε πως έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες, σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για την εξεύρεση λύσης για την παραμονή της μονάδας.

Στην κινητοποίηση, το παρών τους έδωσαν και βουλευτές της Επαρχίας Πάφου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ιστορικό της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο, λέγοντας πως η Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης εγκαινιάστηκε το 2011 και ουσιαστικά δεν παρήγαγε ούτε ένα τόνο νερό για να είναι –όπως είπε- προς όφελος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως είναι απαράδεκτο και εγκληματικό να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες νερού για την πόλη και την Επαρχία της Πάφου, να υπάρχει η μονάδα έτοιμη να λειτουργήσει και αύριο, και να μην μπορεί το Κράτος να αγοράσει αυτή τη μονάδα για νομικούς λόγους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής είπε πως η Πάφος βρίσκεται προ του κινδύνου να διψάσει, προσθέτοντας πως οι χειρισμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αφήνουν την Πάφο εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Εάν τη νέα χρονιά δεν έχουμε βροχές, η Πάφος θα διψάσει, αν και εφόσον η μονάδα Αφαλάτωσης η οποία λειτουργεί στην Πάφο αποξηλωθεί, όπως είναι και η απόφαση της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει όπως η συγκεκριμένη μονάδα παραμείνει, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο ανέγερσης νέας μονάδας, το κόστος της θα είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο, ενώ μία νέα μονάδα θα αυξήσει το κόστος του παραγόμενου νερού.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι για συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα