Η Ουάσινγκτον καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, μερικές ώρες μετά τον φόνο του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν

και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες οι τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Καλούμε όλες τις εθνικές μας δυνάμεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις, η παρουσία των οποίων έχει γίνει άχρηστη για το Ιράκ», δήλωσε ο Αμίρι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Ο Χάντι αλ-Αμίρι ηγείται της ισχυρής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, της στρατιωτικής πτέρυγας του Ανωτάτου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Έχει δηλώσει αφοσιωμένος φίλος του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πολέμησε στο πλευρό του Ιράν κατά τον ιρανοϊρακινό πόλεμο (1980-1989) και επί δύο δεκαετίες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν από την εξορία στο Ιράν. Ηγείται επίσης της λίστας της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας που εκπροσωπεί σειρά σιιτικών οργανώσεων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος παράταξη στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Εκτιμήσεις ειδικών

Ο αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, Αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.

 «Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρακολουθούσαν τον Κασέμ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πάτησαν ποτέ την σκανδάλη. Ο ίδιος το γνώριζε, αλλά δεν υπολόγισε σε ποια κλίμακα οι απειλές για την δημιουργία μίας νέας κρίσης ομήρων στην πρεσβεία της Βαγδάτης θα άλλαζαν την οπτική», εξηγεί ο Ράμζι Μαρντίνι, του United States Institute of Peace.

«Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες με την εξόντωσή του», λέει. «Κανείς δεν φανταζόταν καν ότι (η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ) αποτελούσε ενδεχόμενο. Τώρα, όλοι οι παράγοντες θα αυτοσχεδιάσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και αυτό είναι η τέλεια συνταγή για κακές εκτιμήσεις», προειδοποιεί ο Ράμζι Μαρντίνι.

Απέναντι σε αυτήν «την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το θέμα που τίθεται είναι η απάντηση της Τεχεράνης. «Το Ιράν δεν μπορεί να πλήξει πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να διακινδυνεύσει την αυτοκαταστροφή του. Αλλά μπορεί να πυρπολήσει και να βουτήξει στο αίμα το Ιράκ», λέει ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ. Πότε; Πώς; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν στον θάνατο μίας από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητές του, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο.

«Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τους `υπολοχαγούς` του στο Ιράκ ως κάλυψη για να απειλήσει και να επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να διακινδυνεύσει συμβατικά στρατιωτικά αντίποινα», λέει ο αναλυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουάσινγκτον, Βαγδάτη,ouasingkton, vagdati