Ευθύνες στην Κυβέρνηση Χριστόφια αποδίδει ο Ορφανίδης

Μέσω τηλεδιάσκεψης καταθέτει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Νωρίτερα, κατέθεσε ξανά ενώπιον της Ερευνητικής η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της Επιτροπείας της τράπεζας.

Η κ.Πογιατζή εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ.Ορφανίδης αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος το 2011 στον τότε διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη.

Στην επιστολή γινόταν λόγος και για «προβληματικά» προσωπικά δάνεια του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη από τη ΣΠΕ Στροβόλου. Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής έγραφε τότε ότι ο κ. Χλωρακιώτης, οι θυγατέρες, η σύζυγός του, καθώς και εταιρεία στην οποία μοναδική μέτοχος ήταν η σύζυγός του, έλαβαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους 10,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ.Ορφανίδης αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην τότε διοίκηση της ΣΚΤ για απροθυμία σε ό,τι αφορά την επίλυση του ελλείμματος κεφαλαίων. Επέρριψε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση Χριστόφια για μη διόρθωση του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά την εποπτεία των τραπεζών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΣΠΕ Στροβόλου την οποία χαρακτήρισε ως την πιο επικίνδυνη σε ότι αφορά το πιο προβληματικό χαρτοφυλάκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθανάσιου Ορφανίδη, Ερευνητικής,athanasiou orfanidi, erevnitikis