Η μετατροπή της Τουρκίας σε «Ναρκο-Κράτος» & η σημασία της δολοφονίας Φαλιαλί

H δολοφονία του Τουρκοκύπριου μεγιστάνα των  καζίνο Χαλίλ Φαλιάλι τις περασμένες βδομάδες ήταν το τελευταίο επεισόδιο στους υπόγειους πολέμους της Τουρκίας για τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη χρηματοδότηση.

Όπως υπενθυμίζετι το National Interest σε σχετική του ανάλυση, ο Τούρκος μαφιόζος Sedat Peker, που έγινε πληροφοριοδότης, κατηγόρησε τον Φαλιαλί πέρυσι ότι ήταν βασικός παράγοντας στο εμπόριο κοκαΐνης  και ότι συμπράττει με τον Ερκάν Γιλντιρίμ, τον γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Πέκερ ισχυρίστηκε

ότι η Τουρκία, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί μέρος μιας μεγάλης διαδρομής για το εμπόριο ηρωίνης, έχει γίνει επίσης βασικός κόμβος για την κοκαΐνη, μετά την σχεδόν εικοσαετή διακυβέρνηση του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Αυτές οι εξελίξεις, σημειώνει το National Interest,  εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Τουρκία γίνεται ακόμη ένα «ναρκοκράτος» στη Μέση Ανατολή, μαζί με τον Λίβανο και τη Συρία.

Ο Timur Soykan, ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς δημοσιογράφους της Τουρκίας που επικεντρώνεται στη διακίνηση ναρκωτικών, ισχυρίστηκε ότι ο Φαλιαλί, ο οποίος είναι γνωστός για την εκτεταμένη συλλογή ροζ βίντεο κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει μια τέτοια κασέτα για να εκβιάσει τον Ερκάν Γιλτνιρίμ  να δημιουργήσει μια διαδρομή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική. Ο Ερκ Ακάρερ, ένας επίσης δημοσιογράφος με έδρα το Βερολίνο, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Φαλιάλι εκβίαζε πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους με «ακατάλληλα βίντεο».

Πέρυσι, ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τον Φαλιαλί ότι είχε παράνομους δεσμούς και παρείχε υποστήριξη στην σκληροπυρηνική κυβέρνηση Τατάρ που υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Σύμφωνα με το National Interest, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι μετά τη δολοφονία του Φαλυάλι, δεκάδες τουρκόφωνοι χρήστες μπήκαν στο Twitter, αποκαλώντας την επίθεση απόπειρα συγκάλυψης με στόχο «να φιμώσει τον Φαλιάλι».

 

Μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του Φαλιάλι, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καυχιόταν ότι οι κατασχέσεις ναρκωτικών στη χώρα έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μόνο το 2021, πρόσθεσε, η αστυνομία κατέσχεσε περίπου 2,8 τόνους κοκαΐνης. Αυτό που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών ως success story φαίνεται σε άλλους ως αποτέλεσμα μιας ανησυχητικής τάσης. Οι εισαγωγές κοκαΐνης στη χώρα σημειώνουν σταθερή άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια: 1,5 τόνοι το 2018, 1,6 τόνοι το 2018 και περίπου 1,9 τόνοι το 2020.

 

Τον περασμένο Ιούνιο, στη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην τουρκική ιστορία, η αστυνομία εντόπισε 1,3 τόνους ναρκωτικών που ήταν κρυμμένοι ανάμεσα σε μπανάνες που μεταφέρονταν από τον Ισημερινό στο Μεσογειακό λιμάνι της Τουρκίας, Μερσίνα. Λίγο αργότερα, η αστυνομία ανακάλυψε επιπλέον μισό τόνο κοκαΐνης που ήταν κρυμμένη σε άλλο φορτίο από τον Ισημερινό στο ίδιο λιμάνι. Οι κατασχέσεις μόνο σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υπερβαίνουν τα ετήσια σύνολα μόλις πριν από λίγα χρόνια.

 

Αυτά τα στοιχεία είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και δεν περιλαμβάνουν αποστολές κοκαΐνης με προορισμό την Τουρκία που συλλαμβάνονται ωστόσο σε λιμάνια εξόδου της Λατινικής Αμερικής. Τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, η αστυνομία της Κολομβίας κατέσχεσε 4,9 τόνους κοκαΐνης στο νοτιοδυτικό λιμάνι της χώρας Buenaventura καθ' οδόν προς το λιμάνι Ambarli της Κωνσταντινούπολης. Ομοίως, τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές του Παναμά κατέλαβαν 1,3 τόνους κοκαΐνης καθ' οδόν από το μεγαλύτερο λιμάνι του Ισημερινού, το Πουέρτο Μπολιβάρ, ​​προς τη Μερσίνα. Αυτές οι δύο κατασχέσεις από μόνες τους ήταν υπερδιπλάσιες από τις συνολικές κατασχέσεις κοκαΐνης στην Τουρκία πέρυσι.

 

Εκτός από τις θαλάσσιες διαδρομές, οι διακινητές χρησιμοποιούν και αεροπλάνα. Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα, η βραζιλιάνικη αστυνομία κατέλαβε 1,3 τόνους κοκαΐνης σε ένα τουρκικό ιδιωτικό τζετ που ανήκε προηγουμένως στον τούρκο πρωθυπουργό, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία που ανήκει σε έναςυποψήφιος βουλευτή από το AKP του Ερντογάν. Νωρίτερα πέρυσι, η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε επίσης κοκαΐνη καθ' οδόν από την Κολομβία προς την Τουρκία στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

 

Πολλοί Τούρκοι πολίτες υποπτεύονται ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεργάζονται με βαρώνους, διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών και θωρακίζουν τους διακινητές. Οι ισχυρισμοί του Πέκερ ότι ο Γιλντιρίμ είναι κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση κοκαΐνης μέσω της Τουρκίας ώθησαν τον γιο του πρώην πρωθυπουργού να μηνύσει τον Πεκέρ, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από πέρυσι.

 

Ο Πέκερ ισχυρίστηκε ότι ο Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας ναυτιλιακής επιχείρησης που εμπλέκεται στους φακέλους της Μάλτας -ένα τεράστιο πλήθος από έγγραφα που διέρρευσαν που αποκαλύπτουν παράνομη οικονομική δραστηριότητα που δημοσιεύτηκε από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο δημοσιογραφίας το 2017- επισκέφτηκε τη Βενεζουέλα δύο φορές το 2021 για να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή μεταφορά πέρα ​​από την πρόσβαση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA). Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας υπερασπίστηκε τον γιο του υποστηρίζοντας ότι είχε ταξιδέψει στο Καράκας για να παραδώσει κιτ και μάσκες για τον Covid-19, ισχυρισμός που διαψεύδεται τόσο από τα τουρκικά τελωνεία όσο και από μαρτυρίες Τούρκων πολιτών που διαμένουν στη Βενεζουέλα. Ο Φαλιαλί, εν τω μεταξύ, βρισκόταν υπό ποινική δίωξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια για τον φερόμενο ρόλο του, όπως αναφέρεται στην ένορκη κατάθεση ειδικού πράκτορα της DEA , για ξέπλυμα εσόδων από ναρκωτικά μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

 

Αυτό που εγείρει περαιτέρω υποψίες για τη συνενοχή Τούρκων αξιωματούχων είναι ότι η κοκαΐνη που αποστέλλεται στην Τουρκία προέρχεται δυσανάλογα από το λιμάνι Puerto Bolivar του Ισημερινού, το οποίο μια τουρκική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε μια πενηντάχρονη σύμβαση λειτουργίας το 2016. Την περασμένη βδομάδα, οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν την συγκεκριμένη τουρκική εταιρεια από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Χάιφα λόγω των υποτιθέμενων δεσμών της Χεζμπολάχ ενός από τους ιδιοκτήτες και της εμπλοκής του με μια ναυτιλιακή εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου. Από τις μεγάλες κατασχέσεις  ναρκωτικών στην Τουρκία το 2021, τέσσερις από αυτές προέρχονταν από το Πουέρτο Μπολιβάρ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 1,3 τόνοι κοκαΐνης που μεταφέρθηκαν από το ίδιο λιμάνι, με προορισμό την Τουρκία αλλά κατασχέθηκαν στον Παναμά .

 

Ωστόσο, αυτό που κάνει πιο ορατή στους Τούρκους πολίτες την υποτιθέμενη ατιμωρησία των προσώπων που συνδέονται με το AKP δεν είναι οι μεγάλες κατασχέσεις κοκαΐνης σε λιμάνια ή αεροδρόμια, αλλά η εμπλοκή χαμηλού επιπέδου στελεχών του κόμματος.

 

Τον Μάρτιο του 2021, οι εικόνες του Κουρστάτ Αϊβατόγλου, του κοινοβουλευτικού βοηθού του αντιπροέδρου του AKP και βουλευτή Hamza Dag, να σνιφάρουν κοκαΐνη στη θέση του οδηγού ενός πολυτελούς οχήματος έγιναν viral και συγκλόνισαν τη χώρα. Πριν από την ανάμειξή του στην πολιτική στις τάξεις του AKP το 2014, ο Αϊβατόγλου, που εγκατέλειψε το γυμνάσιο, ήταν ένας ταπεινός γραφίστας που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο που μόλις λειτουργούσε στη μικρή βορειοδυτική πόλη Kastamonu της Μαύρης Θάλασσας. Αφού δούλεψε για τον τοπικό υποψήφιο δήμαρχο του ΑΚΡ Ταχσίν Μπαμπάς και την επακόλουθη νίκη του στη δήμαρχο, ο Αϊβατόγλου έγινε μυστηριωδώς από κουεςλλή ας ζάμπλουτο. Όταν οι εικόνες του έγιναν viral τον Μάρτιο του 2021, ο Αϊβατόγλου αρνήθηκε γρήγορα τις κατηγορίες και κατάφερε να απελευθερωθεί δηλώνοντας απλώςότι ρουθούνισε «ζάχαρη άχνη». Ομοίως, το 2020, όταν Τούρκοι τελωνειακοί κατέσχεσαν 100 κιλά ηρωίνης στο αυτοκίνητο ενός πρώην συμβούλου Τύπου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες με στενούς δεσμούς με ανώτερα στελέχη του AKP, οι τουρκικές αρχές έκρυψαν την είδηση ​​από τον Τύπο για δύο εβδομάδες και αργότερα εισήγαγαν μια διαταγή φίμωσης .

 

Η συνεχιζόμενη χρηματοοικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και η αυξανόμενη ανάγκη της για ξένο νόμισμα εν μέσω της εξάντλησης των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας θα καταστήσει την πολιτική ελίτ και τους μαχόμενους πολίτες της χώρας πιο επιρρεπείς στην αναζήτηση των ναρκοδολαρίων. Οι διακινητές φαίνεται να απολαμβάνουν την ατιμωρησία και οι κατασχέσεις ναρκωτικών φαίνονται περισσότερο σαν απόπειρες βιτρίνας που στοχεύουν στην απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του παγόβουνου. Εάν η Τουρκία  μετατραπεί, μετά τη Συρία και τον Λίβανο, ως το τρίτο ναρκοκράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα επιδεινώσει μόνο τα προβλήματα διακίνησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην περιοχή, ενώ θα παρουσιάσει επίσης στους παράνομους μη κρατικούς παράγοντες μεγαλύτερες ευκαιρίες για εκμετάλλευση.

 

Το πιο πάνω άρθρο υπογράφουν ο Aykan Erdemir, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών (FDD) και ο Kursat Gok είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

 

Turkey Could Become the Middle East’s Next Narco-State | In our @TheNatlInterest piece, #KürşatGök &I warn that If #Turkey joins #Syria &#Lebanon as the 3rd narco-state in the #EastMed, this will present illicit actors greater opportunities to exploit. https://t.co/LYgpYjb8Yr

— Aykan Erdemir (@aykan_erdemir) February 19, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα