Η λιτότητα και οι αυξήσεις τιμών καταργούν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας
Οι απίστευτες αυξήσεις των τιμών αναγκάζουν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας να περικόψει τις δαπάνες σε μυριάδες τομείς, από ψώνια και μεταφορές μέχρι φαγητό και ταξίδια.
Η καταναλωτική ζήτηση έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και το βιοτικό επίπεδο έχει αλλάξει απότομα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν σε αναθεωρήσεις των καταναλωτικών προτύπων.
Η πτώση του τζίρου στα εστιατόρια, για παράδειγμα, έχει επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, καθώς λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε έξω ή να συναντηθούν για ένα ποτό.
Η κυβέρνηση αύξησε
Οι φόροι αντιπροσωπεύουν πλέον τα 4/5 της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αξίας 25 λιρών (1,60 ευρώ), τα 3/4 της τιμής ενός μπουκαλιού ρακί των 700 χιλιοστόλιτρων, το εθνικό ποτό της χώρας, αξίας 255 λιρών (16 ευρώ) και τα 2/3 της τιμής του μισού λίτρου μπύρας που πωλείται για περίπου 35 λίρες (2,25 ευρώ) σε κάβες.
Οι τιμές των αυτοκινήτων αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 100% πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, αναγκάζοντας πολλούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια αγοράς νέων οχημάτων. Ακόμη και η χρήση των υπαρχόντων αυτοκινήτων γίνεται πολυτέλεια μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στα διόδια. Η χαρακτηριστική κυκλοφοριακή συμφόρηση της Κωνσταντινούπολης έχει εκτονωθεί απότομα από την αρχή του έτους.
Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, έχει περιορίσει επίσης την όρεξη της μεσαίας τάξης για ταξίδια στο εξωτερικό.
Εν μέσω του κινδύνου υπερπληθωρισμού, η ζήτηση δανείων της μεσαίας τάξης μειώθηκε επίσης.
Τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτων - τα πιο δημοφιλή στη μεσαία τάξη - έχουν μειωθεί σημαντικά.
Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται αστραπιαία από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων ένδυσης παρά την έλευση της σεζόν των εκπτώσεων.
Μια απότομη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης από τη μεσαία τάξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη οικονομική στασιμότητα, κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα νέο κύμα απώλειας θέσεων εργασίας μπορεί να καταγραφεί.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Σονμέζ στο Al-Monitor, η ικανότητα των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών που ταιριάζουν με τον πληθωρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οργανωτική τους δύναμη. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα λαμβάνουν αποζημίωση για τον πληθωρισμό, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι με δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή μειοψηφία, που δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των μισθωτών. Οι υπόλοιποι φαίνεται ότι θα υποστούν απώλειες πραγματικού εισοδήματος. Και όσοι προέρχονται από τα αυτοαπασχολούμενα μεσαία στρώματα, είτε αγρότες σε αγροτικές περιοχές είτε επιχειρηματίες στα αστικά κέντρα, αγωνίζονται να μείνουν στα πόδια τους. Συμπιέζονται μεταξύ των αυξανόμενων δαπανών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
Διαβάστε επίσης
Τούρκος αναλυτής:Αστείο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ΕastMed για να μην μας πληγώσουν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζώρτζης Μονογυιός: Πώς έγινε το τροχαίο - Η μάχη της συζύγου στο νοσοκομείο
- Πλεύρης: Πόσα κρούσματα σε μαθητές δηλώθηκαν την Πέμπτη. Ποιοι άνω των 60 δεν θα πληρώσουν πρόστιμο για τον εμβολιασμό
- Θλίψη Μητσοτάκη για τις επιθέσεις στον Σωτήρη Τσιόδρα
- Αντιεμβολιάστρια καταγράφει την επίσκεψη στο γιατρό. «Πήγα σε μια πατσαβούρα»
- Προσοχή: Δεν ισχύει για όλους η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Διπλάσια πρόστιμα
- Θεσσαλονίκη: Ανεξήγητος ήχος αναστατώνει τις νύχτες τους κατοίκους στα Μετέωρα Πολίχνης
- Ποιος ήταν ο Τζώρτζης Μονογυιός που σκοτώθηκε στο τροχαίο με τη Ferrari
- Αυστραλία: Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς – Προς απέλαση ο Σέρβος τενίστας
- Τροχαίο με Ferrari - Συγκλονίζει η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα: «Bγήκα και αντίκρισα αυτό το πράγμα»
- Νόβακ Τζόκοβιτς: Τα επόμενα βήματα μετά την ακύρωση της βίζας του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Σίριαλ τέλος, απέλασαν τον Νόβακ Τζόκοβιτς
- Τούρκος αναλυτής:Αστείο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ΕastMed για να μην μας πληγώσουν
- Έρευνα από ΥΠΠΑΝ για την αναφορά σε «επιβλαβή εμβόλια» σε σχολείο
- Μελάνωμα δέρματος: Τεστ εντοπίζει όσους δεν κινδυνεύουν με μετάσταση καρκίνου
- Παντελίδης: «Αυτό που είναι ο πρωταρχικός στόχος είναι να...»
- Μελίνη: Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, προβλήματα από τις έντονες βροχές
- Έρευνα: 1 στους 10 μπορεί να μεταδίδει ακόμη κορωνοϊό μετά από δέκα ημέρες
- Βρετανία:Γιορτή στην Ντάουνινγκ Στριτ παραμονή της κηδείας πρίγκιπα Φίλιππου
- ΚΕ για Moneyval: Aκόμα μια επιβεβαίωση της ορθότητας των μέτρων της Κυβέρνησης
- Ανακαλύφθηκαν υδρατμοί σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη απόστασης 150 ετών φωτός

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η λιτότητα και οι αυξήσεις τιμών καταργούν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας
- Τούρκος αναλυτής:Αστείο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ΕastMed για να μην μας πληγώσουν
- ΠΟΥ: Τα δύο νέα φάρμακα που συνιστά για τους ασθενείς με Covid-19
- Έβαλαν φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στην Πάφο-Τι κατέγραψε κλειστό κύκλωμα
- Δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Τεντ Κρουζ για κυρώσεις στον Nord Stream 2
- Τέλος τα εισιτήρια για Τσίρειο
- Επικαιροποιημένος κατάλογος χωρών για παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών
- Έρευνα: 1 στους 10 μπορεί να μεταδίδει ακόμη κορωνοϊό μετά από δέκα ημέρες
- Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη ψήφιση της Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας
- Παντελίδης: «Αυτό που είναι ο πρωταρχικός στόχος είναι να...»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάνδρα: Ξεκινούν οι απολογίες για τη φονική πλημμύρα του 2017
- Η Τζένιφερ Άνιστον πιο φυσική από ποτέ - Μόλις βγήκε από το ντους, με μια πετσέτα και βρεγμένα μαλλιά
- Ισχυρή χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου: Κλειστά τα σχολεία
- Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας
- Προβλήματα με τον ύπνο: Προειδοποίηση γιατρού για σοβαρές παθήσεις - Δύο κόλπα για την αϋπνία
- Φαγητό σε αστέγους στον Πειραιά μοίρασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- Υπό κατάληψη η ΑΣΟΕΕ – «Να παραιτηθεί ο πρύτανης Μπουραντώνης»
- Τροχαίο στη Βούλα: Γιατί έπιασε τόσο εύκολα φωτιά η Ferrari;
- Ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να μεταδίδει τον ιό ακόμη και μετά από δέκα ημέρες
- ΟΠΑΠ Game Time: Ο Κώστας Βαϊμάκης για το ντέρμπι των «αιωνίων» στη Λεωφόρο