Η «Λερναία Ύδρα» της γραφειοκρατίας «απέναντι» σε σεμινάριο

Τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του κυπριακού δημοσίου βρήκε μπροστά της εταιρεία η οποία διοργάνωσε σεμινάριο με στόχο να αναδείξει την Κύπρο ως τεχνολογικό κέντρο.

Μπορεί η Κυβέρνηση συχνά να αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο η πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας HELLAS SAT, να διοργανώσει

σεμινάριο με κάθοδο Σαουδαράβων εκπαιδευτών, της εταιρείας ARABSAT, αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας HELLAS SAT, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, η εταιρεία έχει εφαρμόσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη στήριξη των μετόχων της, για εκτόξευση δύο νέων δορυφόρων.

Όπως ανέφερε, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών της Εταιρείας έπρεπε να οργανωθεί ένα σεμινάριο στο οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουν εργαζόμενοι από τη μητρική εταιρεία αλλά και από την Ελλάδα όπου εργοδοτούνται για την θυγατρική.

«Έκανα λοιπόν το λάθος να προτείνω να γίνει αυτή η συνάντηση στην Κύπρο και ένα δεύτερο λάθος, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», να πω την αλήθεια στην πρόσκληση που έστειλα στις Κυπριακές Προξενικές Αρχές στη Σαουδική Αραβία ότι οι συνάδελφοι από τον ARABSAT θα έλθουν στην Κύπρο μια εβδομάδα ως εκπαιδευτές και όχι ως επισκέπτες, δηλαδή για να κάνουν εκπαίδευση στο προσωπικό των δύο εταιρειών μας. Μάταια προσπάθησα να πείσω τον αρμόδιο πρέσβη που είναι επικεφαλής των προξενικών αρχών για να δώσει την έγκριση του για VISA στο προξενείο μας στη Σαουδική Αραβία. Επέμενε ότι θα έπρεπε για αυτή την εβδομάδα της επίσκεψης των τριών συναδέλφων ότι χρειάζεται άδεια από το Τμήμα Εργασίας και από το Τμήμα Αλλοδαπών. Έκανε τη δουλειά του βλέπετε και τηρούσε με ευλάβεια τους κειμένους κανονισμούς. Μάλιστα μας είπε ότι οι άδειες αυτές εκδίδονται αυθημερόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια είπε, έσπευσαν στο Τμήμα Εργασίας για να πάρει άδεια εργασίας για τους τρεις Σαουδάραβες εκπαιδευτές, ενώ μετά απευθύνθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών. Εκεί, όπως ανέφερε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, έμειναν άναυδοι όταν ζητήθηκαν εγγυητικές επιστολές από Τράπεζα ύψους 850 ευρώ για έκαστο εκπαιδευτή που θα ερχόταν στην Κύπρο για την εκπαίδευση.

«Όπως γνωρίζετε η Τράπεζα για να εκδώσει οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή από Εταιρεία χρειάζεται απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και υπογραφές από όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Έλα που τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLAS SAT είναι πολύ σημαίνοντα πρόσωπα από επτά διαφορετικές Αραβικές χώρες και μια τέτοια απόφαση θα ήταν πολύ δύσκολο να εκδοθεί; Παρακαλέσαμε το Τμήμα Αλλοδαπών να του δώσουμε μετρητά ή επιταγή αλλά αυτό ήταν ανένδοτο. Τελικά βρήκαμε τη σολομώντεια λύση να εκδώσουμε τις εγγυητικές επιστολές με προσωπική μου εγγύηση που για να τη δώσω θα έπρεπε να έλθω εσπευσμένα από την Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Hellas Sat.

Mετά από αυτή την εξέλιξη, διερωτήθηκε, πώς μπορώ να ξανασκεφτώ να προτείνω την Κύπρο, με τους χιλιάδες άνεργους επιστήμονες κατά τα άλλα, ως χώρο εκπαίδευσης ή ανταλλαγής τεχνολογίας;

Follow @zannettosn

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα