Ποιός ο ρόλος σου κ. Άιντα;

Οι προχθεσινές δηλώσεις Άιντα, έχουν αποκαλύψεις για άλλη μια φορά την γύμνια της πολιτικής της κυβέρνησης και την μεγάλη αδυναμία της στον χειρισμό των σοβαρών εξελίξεων που έπονται.

Αποχώρησε η ε/κ πλευρά από τις συνομιλίες λόγω της έκδοσης Navtex από την Τουρκία και τον πλουν του Βαρβάρου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμικές έρευνες για μήνες. Μάλιστα σπεύσαμε να δηλώσουμε ότι δεν επιστρέφουμε στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και θέσαμε και όρους για αυτό. Και τι έγινε; Η Total και η Eni ανακοίνωσαν

ότι απέτυχαν να εντοπίσουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων, αλλά ταυτόχρονα δεν αποχωρούν από την Κυπριακή ΑΟΖ. Η Total παρατείνει το ερευνητικό της πρόγραμμα για ακόμα ένα χρόνο, και η Eni ανακοινώνει τεχνικό διάλειμμα, για να επανέλθουν και οι δύο αργότερα. Η Τουρκία δεν αποσύρει την Navtex μέχρι την λήξη της και δεν κάνει καμία αναφορά περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. Ποιος αδαής άλλωστε θα ανέμενε κάτι τέτοιο; Και την επόμενη μέρα ξάφνου, στην αρχή της εβδομάδας των Παθών του Κυρίου, ξεκινούν και πάλι τα πάθη της Κύπρου. Ο απεσταλμένος τους ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Άιντα επιστρέφει και αναγγέλλει σε χρόνο μηδέν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Άιντα έκανε δηλώσεις και μας είπε πολλά. Πολλά και απαξιωτικά. Μας είπε ότι «πολλές χώρες δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη», μας είπε ότι «η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή», μας έθεσε το ζήτημα ότι «Ουσιαστικά υπάρχει μια διαμάχη του τι είναι το Κυπριακό. Είναι ένα απαχθέν κράτος (hijack state) ή μέρος της χώρας είναι υπό κατοχή;», μας είπε ότι η διαίρεση του νησιού υπό τον Τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο των κατεχομένων είναι μια άλλη διάσταση του προβλήματος εφόσον «“Αν είστε Τουρκοκύπριος, στη δεκαετία του `60 το κράτος που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα κράτος για τους Έλληνες και τους Τούρκους είχε απαχθεί από τη μία πλευρά και μετατράπηκε περισσότερο σε ελληνικό κράτος». Και τι δεν μας είπε ο κ. Άιντα. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι πολύ εύκολα μας έφερε την μνήμη τους προκατόχους του και μάλιστα με ένα αίσθημα αλλοπρόσαλλο. Τι ωραία να είχαμε τον κ. Ντάουνερ αντί του κ. Άιντα; Και φυσικά ως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε. Διαμαρτυρήθηκε. Και ο κ. Άιντα έσπευσε να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις και να μας πει το πολύ γνωστό σε όλους μας «εγώ εν τζαι».

Σαν αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω, σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μας δηλώνει ότι είμαστε προσηλωμένοι για την επανέναρξη των συνομιλιών (υπενθυμίζουμε υπό τον κ. Άιντα) για την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Αλήθεια πόσοι συμπατριώτες μας πιστεύουν σοβαρά ότι οι εν λόγω συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση που να είναι δίκαιη και να συνάδει με τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ; Μετά από όλα αυτά, ποιος αλήθεια πιστεύει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ο κ. Άιντα θα ενεργεί πραγματικά ως ανεξάρτητος; Και εφόσον όλα αυτά έχουν γίνει μετά από την υπογραφή του απαράδεκτου σε περιεχόμενο εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και των θέσεων/απαιτήσεων Έρογλου, ας προετοιμαζόμαστε για ένα νέο 2004 με την ευχή ο λαός να κρίνει ορθά για το μέλλον του. Και ας αφήσουμε τα έμμεσα μηνύματα προς τον λαό κ. Πρόεδρε του Δημοκρατικού Συναγερμού, διότι όταν ειρωνικά λέτε ότι «σήμερα πληρώνουμε τα μεγάλα όχι», είστε το λιγότερο προκλητικός.

Γιώργος Θεμιστοκλέους - Managing Director Auditchart Limited

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα