Η Κύπρος συνυπέγραψε Δήλωση για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν

Oμάδα 50 χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος και τα υπόλοιπα 26 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσαν κοινή δήλωση χθες, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα.

Σε δελτίο Τύπου που είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι εκτός από τα 27 Κ-Μ ΕΕ, η Δήλωση

συνυπογράφηκε από την Αλβανία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ονδούρα, την Γουατεμάλα, την Βόρεια Μακεδονία, τη Νέα Ζηλανδία, την Νορβηγία, τον Παναμά, την Παραγουάη, τη Σενεγάλη, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στη δήλωση εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την εργασία και την ελεύθερη κυκλοφορία και απευθύνεται έκκληση σε όσους έχουν θέσεις ισχύος και εξουσίας σε όλο το Αφγανιστάν να εγγυηθούν την προστασία τους.

"Οι Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια, σιγουριά και αξιοπρέπεια. Οι δυσμενείς διακρίσεις και η βία κάθε μορφής θα πρέπει να αποτραπούν. Στην διεθνή κοινότητα εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των γυναικών και των κοριτσιών θα ακουστεί", αναφέρεται.

Οι 50 χώρες σημειώνουν ότι θα παρακολουθούν στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Διαβάστε επίσης 

Αφγανιστάν: Πετούν τα μωρά τους σε Βρετανούς στρατιώτες για να γλιτώσουν (vid)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα