Η Κύπρος στο ψυγείο του νεκροτομείου τα τελευταία 9 χρόνια

Σαν ερινύες περιφέρονται σε Βουλή κι όχι μόνο οι συζητήσεις που αφορούν τα γραφεία τελετών και τη λειτουργία τους. Παράνομα γραφεία και πειρατές νεκροτόμοι δρουν ανενόχλητοι τα τελευταία χρόνια έχοντας ως «πλάτες» τις «παγωμένες» μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Το SigmaLive επανέφερε το ζήτημα των γραφείων τελετών με αφορμή καταγγελία που αφορούσε μεταφορά νεκρών από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα. Εκεί, και μέσω των ψευδοαστυνομικών

του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα αναδείχθηκε ξανά το ζήτημα των παράνομων γραφείων τελετών που προφανώς δεν πληρούν κριτήρια και ούτε έχουν και τις άδειες λειτουργίας.

«Έπρεπε να πέσει ο νεκρός στο οδόφραγμα για να γίνει κάτι»

Το ζήτημα αυτό δεν είναι σημερινό όμως. Το ΣΙΓΜΑ προ δεκαετίας σχεδόν είχε αναδείξει το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά. Το 2009 στην εκπομπή 60 Λεπτά με τον Χρύσανθο Τσουρούλλη αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η μαύρη τρύπα των γραφείων τελετών και των διαδικασιών τους. Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, η Κύπρος θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται στο ψυγείο ενός νεκροτομείου, με τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι μηδενικοί αφού όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους και αιτήματά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η εναρμόνιση με σχετική νομοθεσία η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των γραφείων κηδειών ενώ παράλληλα εκκρεμεί ραντεβού με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση και κατ’ επέκταση να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα