Η Κύπρος και το Βέλγιο καθυστερούν την υιοθέτηση οδηγιών ΕΕ

Πίνακα αποτελεσμάτων για την πορεία της μεταφοράς και της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη, δημοσίευσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον πίνακα, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις καθυστερημένης μεταφοράς οδηγιών, η Κύπρος και το Βέλγιο είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανοιχτών υποθέσεων, ενώ τον μικρότερο αριθμό ανοιχτών υποθέσεων είχαν η Ιταλία, η Σλοβακία και η Δανία.

Η Γερμανία και η Ισπανία είχαν

τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμουσών υποθέσεων για μη ορθή και/ή εσφαλμένη μεταφορά του δικαίου της ΕΕ, ενώ η Εσθονία είχε τον μικρότερο συνολικά αριθμό ανοιχτών υποθέσεων το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι νέες καταγγελίες αυξήθηκαν το 2016 και ισοδυναμούν με το επίπεδο του 2014. Ο αριθμός των υποθέσεων επί παραβάσει στο τέλος του έτους αυξήθηκε απότομα. Η αυξανόμενη τάση στις νέες περιπτώσεις επί παραβάσει για καθυστερημένη μεταφορά οδηγιών από το 2012 συνεχίστηκε. Αντίθετα, ο αριθμός των νέων υποθέσεων κατά της Κύπρου υποχώρησε περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο της ΕΕ το 2016 αποφάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αντιμετώπισε άνισα τους διακινούμενους εργαζόμενους, προβλέποντας ότι όσοι έφυγαν από την εθνική δημόσια υπηρεσία για να εργαστούν εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό χάνουν το δικαίωμα σύνταξής τους και λαμβάνουν μόνο κατ' αποκοπήν πληρωμή. Αντίθετα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρέμειναν στη θέση τους ή ανέλαβαν άλλη δημόσια θέση στην Κύπρο έλαβαν το κατ' αποκοπή ποσό και διατήρησαν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Η Κύπρος έχει συνολικά 68 ανοιχτές υποθέσεις το 2016, από 47 το 2015 και 41 το 2014. Από αυτές, οι 44 αφορούν καθυστερημένη μεταφορά οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.

Γενικά για τα κράτη μέλη, από τον ηλεκτρονικό πίνακα προκύπτει ότι, ενώ σε γενικές γραμμές άρονται τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των υπηρεσιών, των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων στην ΕΕ, σε ορισμένους τομείς η κατάσταση παραμένει στάσιμη ή επιδεινώνεται.

Η ετήσια έκθεση για το 2016 δείχνει σημαντική αύξηση των εκρεμμουσών υποθέσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (21 %), τη μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι η μη ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ στερεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα δικαιώματα και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Για παράδειγμα, η πλήρης μεταφορά και εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης είναι αναγκαία για να καταστεί ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) η υποβολή προσφοράς για δημόσιες συμβάσεις.

Η εσωτερική αγορά, η βιομηχανία, η επιχειρηματικότητα και οι ΜΜΕ, καθώς και το περιβάλλον, εξακολουθούν να είναι οι τομείς πολιτικής στους οποίους κινήθηκαν οι περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει το 2016 (βλέπε διάγραμμα 3).

Το 2016 ο αριθμός νέων διαδικασιών επί παραβάσει λόγω καθυστερημένης μεταφοράς σχεδόν διπλασιάστηκε (847 υποθέσεις) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (543 υποθέσεις). Η Κομισιόν κίνησε νέες διαδικασίες επί παραβάσει κατά της πλειονότητας των κρατών μελών, λόγω της μη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις (οδηγίες 2014/23/ΕΕ, 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), για τα προϊόντα καπνού (οδηγίες 2014/40/EΕ και 2014/109/EΕ) και για τις άδειες οδήγησης (οδηγία 2014/85/EΕ).

Το προηγούμενο έτος η Κομισιόν παρέπεμψε τρεις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας να επιβληθούν χρηματοοικονομικές κυρώσεις: δύο υποθέσεις κατά του Λουξεμβούργου και μία κατά της Ρουμανίας.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρακολουθεί επίσης τον βαθμό ανοίγματος των κρατών μελών στο εμπόριο και στις επενδύσεις και τις γενικότερες προσπάθειές τους για το άνοιγμα τομέων όπως οι δημόσιες συμβάσεις, τα επαγγελματικά προσόντα ή οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Για όλους αυτούς τους αξιολογούμενους τομείς, καλύτερες επιδόσεις είχαν η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα