Η Κύπρος στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ειρήνη στη ΜΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την Κυριακή.

Η Διάσκεψη, αναφέρει δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής πρωτοβουλίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Στο τέλος των εργασιών της Διάσκεψης υιοθετήθηκε Ανακοινωθέν στο οποίο, μεταξύ άλλων :

- Επιβεβαιώνεται ότι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης διαρκούς ειρήνης είναι μια συμφωνημένη λύση

στη βάση δυο Κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης - που να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

- Υπογραμμίζεται η σημασία της επιβεβαίωσης από τα μέρη της δέσμευσης τους σε αυτή τη λύση.
Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η συμφωνημένη λύση στη βάση δυο Κρατών, πρέπει να ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες των δυο λαών, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών του Ισραήλ αναφορικά με την ασφάλεια και της Παλαιστίνης για δικαίωμα σε κρατική οντότητα και κυριαρχία, τερματισμό της κατοχής που άρχισε το 1967 και λύσης όλων των προβλημάτων στη βάση των Αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ 242 (1967) και 338 (1973).

- Χαιρετίζεται το ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ 2334 της 23ης Δεκεμβρίου 2016, το οποίο καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς, την υποκίνηση σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας.

- Υπογραμμίζεται η σημασία που έχει η συμμόρφωση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Στην παρέμβαση του ο κ. Ζήνων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στη βάση των δυο κρατών και ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η Κύπρος, ανέφερε, αποτελεί μια χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πολιτικών σχέσεων με τη Μέση Ανατολή, έχει μια ιδιαίτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της περιοχής. Εν προκειμένω, επεσήμανε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και τις σχέσεις ειλικρινούς φιλίας με Ισραήλ και Παλαιστίνη, δεν μπορούσε να απουσιάζει από τη διάσκεψη.

Επεσήμανε, επίσης πως οι δύο πλευρές έχουν εύλογες ανησυχίες και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό μέτρων που αποσκοπούν να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Επιπλέον, η τελική διευθέτηση θα πρέπει να ικανοποιεί με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για άμεσες διαπραγματεύσεις. Προειδοποίησε δε, πως θα πρέπει να έχουμε κατά νου τον παράγοντα του χρόνου, επειδή η κατάσταση επί του εδάφους, ειδικά στη Γάζα, επιδεινώνεται επί καθημερινής βάσης. Ως εκ τούτου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική με τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα