«Η Κύπρος μπροστά»

Τη διαφημιστική του καμπάνια ενόψει των βουλευτικών εκλογών παρουσίασε χθες το ΔΗΚΟ
Προγραμματικές θέσεις με τη μορφή «κοινωνικής συμφωνίας» θα καταθέσει το κόμμα προς τον λαό, με στόχο οι εισηγήσεις του να μετουσιώσουν σε πράξη το κεντρικό προεκλογικό μήνυμά του

Υπό το σύνθημα «Η Κύπρος μπροστά» θα κινηθεί το ΔΗΚΟ κατά την προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος,

Γιώργο Γεωργίου, που παρουσίασε χθες την εκστρατεία, σημαίνει πάνω απ’ όλα η Κύπρος, με τη διεκδίκηση της λύσης που θέλουμε και τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κύπρος στον δρόμο της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αποκατάστασης αδικιών και της προοπτικής για όλους.

Το μήνυμα, τόνισε, στηρίζεται από συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όταν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν την Κύπρο μπροστά. Οι εισηγήσεις αυτές (εννέα στο σύνολο, συμπτυγμένες σε έξι προτάσεις) θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο του ΔΗΚΟ, που θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα και θα αποτελέσει την «κοινωνική συμφωνία» του κόμματος με τους πολίτες. Οι προτάσεις θα παρουσιάζονται, παράλληλα, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, ώστε να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό.

Πρώτη πρόταση
Η πρώτη πρόταση αφορά στο Κυπριακό και εισηγείται όπως ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εισήγηση αυτή κινείται στη λογική ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί καθοριστική και αναγκαία προϋπόθεση για σωστή λύση του Κυπριακού και η συνέχισή της διασφαλίζει, ουσιαστικά, και τη συνέχιση της ύπαρξης και του κυπριακού Ελληνισμού.

Δεύτερη πρόταση
Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή για τη μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στοχεύει σε λύση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και εδράζεται στην πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ εισηγείται την παραχώρηση κινήτρων από το κράτος προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι, εάν μια μικρομεσαία επιχείρηση δημιουργήσει μία νέα θέση εργασίας, θα δικαιούται μείωση φορολογικού συντελεστή 0,5% και για κάθε επιπλέον νέα θέση εργασίας, η μείωση θα ανεβαίνει κατά 0,25%, μέχρι το 2% για πάνω από πέντε πρόσθετες θέσεις.

Τρίτη πρόταση
Η τρίτη πρόταση αφορά την αποζημίωση κουρεμένων Κυπρίων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και ταμείων προνοίας και συντάξεων. Το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως αυτό γίνεται σταδιακά, από το 2016 και για τα επόμενα 20 χρόνια, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος της Κύπρου. Το κόμμα υπολογίζει ότι το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα κινηθεί κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κριτήρια προτεραιότητας θα πρέπει να συζητηθούν με τους ενδιαφερόμενους, το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες. Όπως τονίζει το ΔΗΚΟ, η πρόταση αυτή κατανέμει πλεονάσματα και δεν πρέπει να κοπεί κάτι άλλο για να υλοποιηθεί.

Τέταρτη πρόταση
Η τέταρτη πρόταση αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με στόχο να επιστρέψει η κοινωνία κοντά στην πολιτική και να λειτουργήσει καλύτερα η Δημοκρατία. Το ΔΗΚΟ εισηγείται να δίνεται στους πολίτες το δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις νόμου με 5000 υπογραφές (ώστε να διασφαλίζεται ότι πρόκειται για κάτι που θέλει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας) κι αυτές να συζητούνται από τη Βουλή. Επίσης, για να αποκτήσουν απευθείας δυνατότητα λόγου, εισηγείται τη δημιουργία Επιτροπής Πολιτών, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να παρουσιάζουν την πρόταση ή το ζήτημα που τους απασχολεί, για να προωθούν τα προβλήματά τους αλλά και να παίρνουν απαντήσεις.

Πέμπτη πρόταση
Η πέμπτη πρόταση σχετίζεται με την απαγόρευση της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών από ανεξάρτητους ελεγκτές, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το «ποτέ πια Focus». Με εξαίρεση την ετήσια συνδρομή των μελών, τυχόν χρηματοδότηση θα συνιστά ποινικό αδίκημα, βάσει της εισήγησης του ΔΗΚΟ. Ταυτόχρονα προτείνεται ένας ουσιαστικός έλεγχος των εσόδων των αξιωματούχων και όχι το «ανούσιο πόθεν έσχες».

Έκτη πρόταση
Η έκτη πρόταση αφορά θέματα φορολογίας αλλά και υγείας. Όπως επισημαίνει το ΔΗΚΟ, η φορολογία έχει τσακίσει την ακίνητη ιδιοκτησία και έχει πλήξει σημαντικά την αγορά, την ίδια στιγμή που η μείωση του εισοδήματος στα περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύει την πλήρη και σωστή κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την υγεία. Έτσι το κόμμα εισηγείται όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας περιοριστεί κατά 20%. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προτείνει φορολογική απαλλαγή μέχρι 5.000 ευρώ για δαπάνες και ασφάλειες υγείας, με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας, και δη οι οικονομικά πιο αδύναμοι, στο θέμα της υγείας τους.

«Κατινίτσα της γειτονιάς»
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, μιλώντας χθες στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ζητά από τον Δήμαρχο Πάφου να του παρουσιάσει τα αδιάσειστα στοιχεία που έχει εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τον πως κρύβεται και επαναλαμβάνει τη γνωστή λασπολογία του. Όπως είπε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτοί που αναμασούν την συγκεκριμένη λασπολογία και συκοφαντούν, είναι οι ίδιοι που έβριζαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2004.

Ο Δήμαρχος Πάφου, τόνισε, θα πρέπει είτε να παρουσιάσει τα δήθεν αδιάσειστα στοιχεία είτε να απολογηθεί. Όσο δεν κάνει είτε το ένα είτε το άλλο, απλώς τον καταδικάζει η κοινή γνώμη, γιατί συμπεριφέρεται, όπως δήλωσε, «σαν κατινίτσα της γειτονιάς». Διευκρίνισε, παράλληλα, πως δεν έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις του ΔΗΚΟ με τον Φαίδωνα Φαίδωνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα