Mea culpa για το κούρεμα

Χαρακτήρισε το «δεσμεύομαι» ως το μεγαλύτερο λάθος του επί Προεδρίας του
Σε εκτενή επισκόπηση του κυβερνητικού έργου σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιεσδήποτε εξαγγελίες

Mea culpa για το «δεσμεύομαι» σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,

κατά τη διάρκεια του τριετούς απολογισμού της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή του η δέσμευση ήταν το μεγαλύτερο λάθος του, σημειώνοντας πως ο ίδιος, μη γνωρίζοντας τις καταστάσεις ακριβώς, πίστεψε ότι μέσα από διαπραγμάτευση το κούρεμα θα μπορούσε να είχε ενδεχομένως αποφευχθεί.

Υπενθύμισε, δε, ότι η ρευστότητα του κράτους εκείνη την εποχή δεν αρκούσε πέραν του ενός μηνός, ο ELA έφτανε τα 11,5 δισεκατομμύρια, ενώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έφταναν τα 7 δις. Επιπλέον, διερωτήθηκε, «αν βρισκόταν άλλος στη θέση μου θα προτιμούσε να μείνει δέσμιος από μια υπόσχεση που δεν μπορούσε να υλοποιήσει;».

Πέραν της προαναφερθείσας παραδοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε και το τοπίο σε σχέση με την κλήτευσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, λέγοντας πως «σε περίπτωση που κληθώ στο δικαστήριο, αυτό θα αφορά στις συναντήσεις των τριών μας (και με Γενικό Εισαγγελέα), αλλά ενδεχομένως να μην κληθώ καθόλου», ενώ υπογράμμισε πως «το αν ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εμπλέκεται στα όσα του καταλογίζονται, θα το αποφανθεί το δικαστήριο».

Δεν προχώρησε σε εξαγγελίες
Κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, για την οποία τόνισε πως δεν εντάσσεται στον προεκλογικό αγώνα, αφού δεν προχώρησε σε οποιεσδήποτε εξαγγελίες, παρέθεσε τις πολιτικές που η Κυβέρνηση υλοποίησε προκειμένου να αντιμετωπιστούν:
* Τα καθ’ ημέραν προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
* Tα μέτρα για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του κράτους και των θεσμών, τις αποφάσεις για εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από την αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς.
* Tα μέτρα προς αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης αλλά και του διεθνούς κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.

Στήριξη ευάλωτων
Σε σχέση με τα μέτρα και αποφάσεις προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευάλωτων και πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα δράσης, αυτό που κρίθηκε ως άμεση προτεραιότητα, πέραν των άλλων, ήταν ο ανασχεδιασμός και η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής, ούτως ώστε μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, έγινε η μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, καταγράφοντας ως μεγαλύτερη επιτυχία την εισαγωγή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Με την εισαγωγή του ΕΕΕ, πρόσθεσε, έχουν καταστεί δικαιούχες 11.300 οικογένειες, οι οποίες, πριν από την εφαρμογή του νέους συστήματος, δεν ετύγχαναν καμίας στήριξης από το κράτος. «Η αποτελεσματικότητα και επιτυχία του νέου συστήματος καταδεικνύεται και από την άμεση κάθετη μείωση των συμπολιτών μας που καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία. Τον Ιούνιο του 2014, που τέθηκε σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ατόμων και αναγκών που καλύπτουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι πολίτες που εξυπηρετούντο ανήρχοντο στους 14.850, σήμερα μειώθηκαν στους 4.688, εκ των οποίων πέραν του ημίσεος είναι αλλοδαποί», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Άλλα μέτρα
Πέραν του πιο πάνω μέτρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, με ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως είπε, προχώρησε και στη λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων, όπως η λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας των ευάλωτων ομάδων και των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων και μικρομεσαίων εισοδηματιών, ενώ για μικροοφειλέτες του δημοσίου υιοθετήθηκαν ελαστικοί όροι ρύθμισης των οφειλών, και για καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης υιοθετήθηκαν ρυθμίσεις που επιτρέπουν στον Γενικό Εισαγγελέα την απονομή χάριτος. «Τελική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις έχει επιτευχθεί σε συνεργασία με τη Βουλή, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο που προβλέπει την εξόφληση των οφειλομένων σε δόσεις», υπογράμμισε περαιτέρω.

Αναφορικά με την ανεργία είπε πως «πέραν των ευρύτερων μέτρων για δημιουργία συνθηκών απασχόλησης και μέσα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, προς αντιμετώπιση και άμβλυνση του φαινομένου της ανεργίας λήφθηκαν τα ακόλουθα στοχευμένα μέτρα. Μέτρα και αποφάσεις προς επιδότηση της εργασίας και αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας», συνέχισε, αναφέροντας πως υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, σχέδιο παροχής κινήτρων για πρακτική εξάσκηση των νέων και εργοδότηση ανέργων και σχέδια επιδότησης του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη προσωπικού.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων
Σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς και τη διόρθωση διαχρονικών προβλημάτων, που έχουν πλήξει όχι μόνο την αξιοπιστία του κράτους, τους θεσμούς αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, είπε πως η Κυβέρνηση πιστή στις διακηρύξεις της για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και εγκληματικότητας, προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Διορίστηκε Επιτροπή Διερεύνησης των αιτίων της κατάρρευσης της οικονομίας, το πόρισμα της οποίας βρίσκεται ενώπιον των ανακριτών προς διευκόλυνση του έργου τους.

* Συστάθηκε ειδική μονάδα αποτελούμενη από 30 έμπειρους αστυνομικούς ανακριτές, λογιστές, ειδικούς εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό και αγοράστηκε επίσης ειδικό λογισμικό για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όσων συνέβαλαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

* Ενισχύθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία με ξεπάγωμα 10 θέσεων πρώτου διορισμού, καθώς και με την απόσπαση άλλων 14 ατόμων, ενώ εγκρίθηκε η πλήρωση όλων των κενών θέσεων λειτουργών της νομικής υπηρεσίας με πρόσληψη 26 νέων νομικών.

* Με νόμο ενισχύθηκαν οι διαδικασίες και οι εξουσίες του κράτους για δέσμευση και δήμευση περιουσιών που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα μέτρων, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καταχωρίσθηκαν ποινικές διώξεις κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ οι έρευνες για την ίδια τράπεζα συνεχίζονται για σωρεία άλλων αδικημάτων. Ποινική δίωξη έχει καταχωρισθεί και κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες σε σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται η εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Παραδέχτηκε, όμως, πως παρατηρείται καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων, υποδεικνύοντας ότι αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων, αλλά και στην απαιτούμενη δικαστική συνδρομή από τρίτες χώρες. Αναφερόμενος δε σε στοιχεία, είπε πως το 2014 καταγγέλθηκαν και εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν 27 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 24 υποθέσεις.

Δίωξη δημοσίων προσώπων μετά από 56 χρόνια
Για το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη είπε πως μέσα από τη σταδιακή αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με αλλαγές στη διοικητική δομή και λειτουργία της, την απαλλαγή από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα και την εφαρμογή νέου μοντέλου αστυνόμευσης, αυτό έχει ενισχυθεί, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι:

* Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοκρατία και στη χρηστή διοίκηση με τη θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις των μελών της Αστυνομίας, καθώς και με την εισαγωγή νέων κριτηρίων πρόσληψης αστυνομικών με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων και ικανών να ανταποκριθούν στα καθήκοντα.
* Λήφθηκαν μέτρα καταπολέμησης του χουλιγκανισμού στα γήπεδα.
* Ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική για την προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

«Με τα όσα έχετε μπροστά σας και τα όσα έχω συνοπτικά αναφέρει, επιβεβαιώνεται πως για πρώτη φορά στα 56 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, έχει επιδειχτεί τέτοια αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα της οποίας, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που θεωρούνταν για δεκαετίες ότι παρέμεναν στο απυρόβλητο, άλλοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με καταδίκες ενώ άλλοι εξ αυτών ευρίσκονται υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τους κατόχους αξιογράφων, που χθες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, είπε πως «για σκοπούς πρόσβασης των κατόχων αξιογράφων στη Δικαιοσύνη έχουμε προωθήσει την πρόσληψη 5 επαρχιακών δικαστών, οι οποίοι θα εκδικάζουν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις αυτές, και εκκρεμεί στη Βουλή προς ψήφιση η δυνατότητα παραχώρησης νομικής αρωγής».

Οι μεταρρυθμίσεις
Για τη μεταρρύθμιση του κράτους είπε πως μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε:
* Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις προτεραιότητες της νέας Βουλής θα είναι και η ψήφιση σε νόμο των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται στα πέντε νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.
* Ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο Θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη με τη λειτουργία του νέου Κέντρου στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, ενώ σύντομα λειτουργεί και το κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη στο κέντρο της Λευκωσίας.

Αναφορικά με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι επιτεύχθηκε ο εκσυγχρονισμός, μετά από 26 χρόνια συζητήσεων, του αναχρονιστικού συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα στη Μέση και Δημοτική εκπαίδευση, ενώ καταργήθηκε ο αναχρονιστικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου με την υιοθέτηση των κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Αγροτικής Οικονομίας, είπε πως ύστερα από δεκαετίες εγκρίθηκε η δημιουργία Μητρώου Αγροτών με στόχο την ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων. Για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέδειξε ότι μετά από εντατικό και γόνιμο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα, υποβλήθηκαν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του πως παρά το γεγονός ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, αφέθηκε για ψήφιση με την εκλογή της νέας Βουλής.

Σε σχέση δε με τα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου και τα οποία, όπως διαμήνυσε, στηρίχτηκαν εξολοκλήρου στις μελέτες και εισηγήσεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων του ΓΕΕΦ. Αναφορικά με τη συμμετοχική δημοκρατία αναφέρθηκε στην προώθηση του θεσμού της Εθνικής Πρωτοβουλίας Πολιτών (E-petition) για να ακούγεται καλύτερα η φωνή των πολιτών, ενώ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και εμπέδωσης της αντίληψης για ισότητα των φύλων αλλά και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, η Κυβέρνηση προχώρησε:

* Στη δημιουργία του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των δύο φύλων.
* Αναγνώρισε τα εκ μητρογονίας δικαιώματα των προσφύγων.
* Υιοθέτησε και προώθησε, με τη συμβολή του νομοθετικού σώματος, το σύμφωνο συμβίωσης.

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην Υγεία
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού τόνισε πως δεν έλειπε από την Κυβέρνηση η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις υπάρχουσες διαχρονικές αδυναμίες, υπογράμμισε πως αντικειμενικοί λόγοι, όπως η οικονομική κρίση, δεν επέτρεψαν την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Παρά ταύτα, σημείωσε, η Κυβέρνηση δεν υστέρησε σε μέτρα που έτειναν να αμβλύνουν τα προβλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του συστήματος καθορισμού δικαιούχων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια με την εφαρμογή εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, η ενισχυμένη αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό σε τομείς που ήταν αδύνατη η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και η αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικό τομέα για μαγνητικές τομογραφίες προς αποσυμφόρηση των καταλόγων αναμονής.

Εν συνεχεία, αφού διεμήνυσε πως δεν παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα στον τομέα της υγείας, τόνισε πως δεν δέχεται τη διαστρέβλωση στοιχείων και τη διόγκωση των προβλημάτων, παραθέτοντας, μάλιστα, και σχετικά στοιχεία. Ως απάντηση στις φωνές για υποστελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ανέφερε πως ενώ το 2012 υπηρετούσαν 787 ιατρικοί λειτουργοί, το 2015 υπηρετούσαν 792. Ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό, συνέχισε, το 2012 υπηρετούσαν 3.393, ενώ το 2015 υπηρετούν 3.440.

«Οι πιο πάνω αριθμοί αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία και τις πρώτες βοήθειες το 2015, ήταν παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, μειωμένος κατά 52 χιλιάδες σε σχέση με ασθενείς που εισήχθησαν το 2012», επεσήμανε περαιτέρω και συνέχισε: «Όσο αφορά τον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Υγείας είναι μειωμένος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, θα ήθελα να δώσω τα ακριβή στοιχεία:

Το 2016 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ανέρχεται στα 542,9 εκ. ευρώ, σε σχέση με 598,4 που ήταν το 2013. Η μείωση της τάξης των 55,5 εκ. που παρουσιάζεται, δεν αφορά στη μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα των μισθολογικών μειώσεων που αποφασίστηκαν το 2012 καθώς και εξοικονομήσεων στη διαχείριση των οικονομικών πόρων».

Γεωργία και πολιτισμός
Αναφορικά με τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον, είπε πως, μεταξύ άλλων, ξεπάγωσε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ενώ αυξήθηκε και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση από 50% σε 85%, καθώς επίσης από 55% σε 75% για το πρόγραμμα της αλιείας.

Επιτεύχθηκε, επίσης, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την κήρυξη σε εθνικό δασικό πάρκο της κρατικής περιουσίας και δασικής γης που εμπίπτουν στην περιοχή του NATURA 2000, στον Ακάμα, ενώ στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, ύστερα από ενέργειες εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκτυο γεωπάρκων το γεωπάρκο Τροόδους. Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη νεολαία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου, ενώ αποκαταστάθηκε το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Εξωτερική πολιτική κι ενέργεια
Για την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον χαράξαμε μία αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τον νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθήσαμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που διασφάλιζε και ενίσχυε από τη μία τις άριστες σχέσεις με παραδοσιακές φίλες χώρες, ενώ από την άλλη πετύχαμε την αποκατάσταση, ενδυνάμωση και εμβάθυνση σχέσεων με χώρες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή», συνέχισε, σημειώνοντας τις επισκέψεις του στις πρωτεύουσες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλων των γειτονικών κρατών αλλά και στις πέντε από τις έξι χώρες του Αραβικού Κόλπου, καθώς και σε πλείστα άλλα κράτη. Ανέφερε, ακόμη, μεταξύ άλλων, πως πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών τριμερείς σύνοδοι με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ ευρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας η τριμερής σύνοδος με την Ιορδανία.

Για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση προχώρησε στην:
* Ανακήρυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη ως εμπορεύσιμου και έναρξη εντατικών διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής.
* Προώθηση κοινών έργων ενεργειακών υποδομών.
* Αναβάθμιση του ενδιαφέροντος διεθνών ενεργειακών κολοσσών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Προκηρύχθηκε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για τα ερευνητικά τεμάχια 6, 8, και 10.

«Δεν κάνω προεκλογικό αγώνα»
Κατά τη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η επιτυχία που έχει καταγραφεί τα τρία τελευταία χρόνια είναι το αποτέλεσμα της συλλογικότητας, «γιατί χωρίς τη θετική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, δεν θα ήτο δυνατή η υλοποίηση του όποιου προγράμματος, αφού είναι καλά γνωστό πως η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Συνεπώς όσοι ισχυρίζονται πως ο απολογισμός ενέχει προεκλογική σκοπιμότητα αδικούν και τη δική τους συνεισφορά στα όσα έχουμε επιτύχει όλοι μαζί. Θα είχαν όντως δίκαιο να με κατηγορούν για προεκλογική συμπεριφορά αν προέβαινα σε εξαγγελίες στους διάφορους τομείς ευθύνης της Κυβέρνησης.

Το απέφυγα ενσυνείδητα σε μια προεκλογική περίοδο γιατί σέβομαι όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ιδιαίτερα τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ευχαριστώντας θερμά τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία «για την εμπιστοσύνη, αλλά και για την αντοχή της στις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη. Θερμά ευχαριστώ και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τη Δικαιοσύνη που συνέβαλαν στην προσπάθεια αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του κράτους. Είμαι βέβαιος πως μετά τις εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, θα συνδράμουν θετικά στην κοινή προσπάθεια επανόδου της χώρας σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας», κατέληξε στην εναρκτήρια ομιλία του.

Εξαγγελίες για ΓεΣΥ μετά τις Βουλευτικές
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως σε σχέση με το ΓεΣΥ, μετά τις βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσει σε εντατικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις για τον καθορισμού οδικού χάρτη σταδιακής υλοποίησης της αυτονόμησης, του λογισμικού και του χρονοδιαγράμματος μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του ΓεΣΥ. Σε ερώτηση για ανεξάρτητους αξιωματούχους που διόρισε ο ίδιος και συγκρούστηκε μαζί τους ή αντιμετωπίζουν ποινικές υποθέσεις και πως κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, αλλά και για σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει δει πρόθεση από κανέναν να συγκρουστεί με κανένα.

«Το ότι δύο άτομα που έχω διορίσει αντιμετωπίζουν προβλήματα καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μου να μην εξαιρεθεί κανείς των ερευνών και όποιων διώξεων», πρόσθεσε, ενώ για την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι πάντοτε ενεργεί βάσει του νομικού συμβούλου του, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Κληθείς να σχολιάσει συμπεριφορές βουλευτών από συγκεκριμένο χώρο, όπως αμπελοπούλια, ταχύτητα, ύβρεις στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο για την ασυλία των βουλευτών που εκκρεμεί από το 2013 στη Νομική Υπηρεσία.

Σε ερώτηση της «Σ» για τη Λίστα Λαγκάρντ και ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των φοροφυγάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος αξιωματούχος του κράτους προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο που δημοσιοποίησε αυτούσια λίστα και το κράτος να προμηθευτεί όλα τα στοιχεία. Για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εταιρεία δεν έκλεισε από απόφαση της Κυβέρνησης αλλά λόγω παράνομης επιδότησης παλιότερα και μετά από καταγγελία τρίτης εταιρείας.

Απαντώντας σε επίκριση ότι δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε πλήρως τη Βουλή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία «ο χειρισμός γίνεται κατά τρόπο πάρα πολύ προσεκτικό εάν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τις δικές μου προθέσεις όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Keywords
mea culpa, κουρεμα, mea culpa, κουρεμα καταθεσεων, νίκος αναστασιάδης, λαικη τραπεζα, τραπεζες, δις, βουλη, οφείλεται, κυπρος, σωρεία, νέα, προυπολογισμος, συμμετοχή, natura, θεατρο, αιγυπτος, ήτο, εκλογες, συγκεκριμένο, εταιρεία, λύση, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, κομματα, υιοθετηση, οικονομικη κριση, χωρες, αφροδιτη, γηπεδα, δημοκρατια, δωρεαν, εθνικη, ιορδανια, ισραηλ, κυπρου, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, αγορα, αγροτικη, ανεργια, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινεται, γυρος, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δις, δομη, δικτυο, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, εξι, εποχη, επιτυχια, ερευνες, εταιρεία, ζωης, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, ήτο, η φωνη, ομιλια, κυβερνηση, λαθος, λειτουργια, ληψη, λύση, μειωση, νεολαια, νομικη, νοσοκομεια, εξοφληση, οφείλεται, περιβαλλον, περιφερειακο, πιστη, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σωρεία, τεως, υπουργειο υγειας, τρια, υλοποιηση, φωνη, φορα, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μπροστα, natura, νομικου, τραπεζα, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα