Η Ινδία αναστέλλει τις βίζες για τους Καναδούς καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη

Η Ινδία ανέστειλε τις υπηρεσίες βίζας για Καναδούς πολίτες εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης για τη δολοφονία ενός αυτονομιστή Σιχ σε καναδικό έδαφος.

Ο πάροχος υπηρεσιών Visa BLS δημοσίευσε ένα μήνυμα από την αποστολή της Ινδίας κατηγορώντας "επιχειρησιακούς λόγους" για την απόφαση.

Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν αυτή την εβδομάδα αφού ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ερευνά «αξιόπιστους ισχυρισμούς» που συνδέουν την Ινδία με τη δολοφονία

του ηγέτη των αυτονομιστών.

Η Ινδία απέρριψε με οργή τον ισχυρισμό χαρακτηρίζοντάς τον «παράλογο».

Οι αναλυτές λένε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και μήνες, βρίσκονται τώρα σε ιστορικό χαμηλό.

Διαβάστε επίσης: Στο κόκκινο οι σχέσεις Ινδίας-Καναδά - Τι συμβαίνει με το κίνημα Khalistan

Το μήνυμα για την αναστολή των βίζας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον ιστότοπο της BLS την Πέμπτη.

«Σημαντική ειδοποίηση από την ινδική αποστολή: Για επιχειρησιακούς λόγους, με ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023, οι υπηρεσίες ινδικών βίζας έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας», αναφέρεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και ζήτησε από το BBC να ανατρέξει στον ιστότοπο BLS.

Η κίνηση έρχεται μια ημέρα αφότου η Ινδία εξέδωσε μια συμβουλή που προτρέπει τους πολίτες της που ταξιδεύουν στον Καναδά ή ζουν στον Καναδά να «δείξουν τη μέγιστη προσοχή» ενόψει των «εντεινόμενων αντι-ινδικών δραστηριοτήτων και των εγκλημάτων μίσους και της εγκληματικής βίας στον Καναδά».

Ο Καναδάς έχει 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους ινδικής καταγωγής, που αποτελούν το 3,7% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Η Ινδία στέλνει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στον Καναδά - το 2022, αποτελούσαν το 40% του συνόλου των φοιτητών στο εξωτερικό με 320.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα