Η ιδέα της «κακής» τράπεζας (Βίντεο)

Υπό το φόβο τυχόν νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεπεία της κρίσης του κορωνοϊού, ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκής κακής τράπεζας. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και τραπεζίτη Δρα Μάριο Κληρίδη, «αυτοί οι προβληματισμοί/σκέψεις έχουν ως έναυσμα την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων που αναμένεται να δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού και τα οποία μπορούν να μεταλλάξουν την πανδημία, από επιδημιολογική κρίση με οικονομικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, σε τραπεζική

κρίση».

Γνώστες των όσων τεκταίνονται στην Φρανκφούρτη σημειώνουν με νόημα ότι οι ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης αυτής της ιδέας είναι πολύ περιορισμένες καθώς, «είναι πολλές οι δυνάμεις, που είναι εναντίον». Υπέρ μιας τέτοιας λύσης φέρονται να τάσσονται Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό βορρά, ο οποίος δεν είναι θετικός. Ο Δρ Γιώργος Συρίχας, οικονομολόγος στο ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου, τέως Εκτελεστικός Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, «η πρόταση αυτή συναντά σημαντική πολιτική αντίσταση, κυρίως από χώρες του Βορρά, που θεωρούν ότι είναι δυνατόν να επιμεριστούν τις ζημιές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Επίσημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η συζήτηση του θέματος είναι πρώιμη, διότι η έκταση της ύφεσης, λόγω COVID-19, δεν είναι ακόμα γνωστή».

Ο Υπουργός Οικονομικών τοποθετείται επί του θέματος σε συνέντευξή του στο Economy Today, όπως και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε προτάσεις που δύνανται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη, θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά».

Ο Δρ Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών σημειώνει ότι «ως γενική προσέγγιση, αποτελεί μια πρόταση η οποία μπορεί να δώσει λύσεις και κυρίως να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι η Ε.Ε. ενισχύει ολοένα και περισσότερο τους μηχανισμούς και τη δύναμη ισχύος της έναντι υφιστάμενων, νέων και πιθανών μελλοντικών κινδύνων.

Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά παραμέτρων, δεδομένων και ειδικών συνθηκών σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στην Ευρωζώνη ως σύνολο αποτελούν τα κλειδιά για υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου και σύνθετου έργου, όπως η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κακής τράπεζας».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών, είναι πιθανό το σενάριο της κακής τράπεζας να πάρει σάρκα και οστά μέσα από το πρίσμα της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Ευρωζώνης.

**Οι αναφορές των Δρα Μάριου Κληρίδη και Γιώργου Συρίχα είναι αποσπάσματα από αρθρογραφία τους στο περιοδικό Economy Today.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Δένδιας και Χριστοδουλίδης (Bίντεο)

Keywords
Τυχαία Θέματα