Στην κορυφή του Ολύμπου η ΕΡΤ

20:39 12/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη θέα του και στις μοναδικές άγριες ομορφιές του υποκλίνονται όλοι, ακόμη και οι ξένοι επισκέπτες που φέτος είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Εικόνες και τοπία μοναδικά που εκπέμπουν μαγεία και ενέργεια για όσους ανεβαίνουν στο βουνό των θεών.

Στο δρόμο προς την κορυφή του Ολύμπου, συναντήσαμε ορειβάτες, φυσιολάτρες από την Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, την Κατερίνη, την Έδεσσα, την Ιτέα, τη Βέροια,

τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Ξανθη, την Καβάλα κι άλλες περιοχές της χώρας.

Η ιστορία, οι μύθοι και οι ομορφιές του Ολύμπου είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και η αγάπη των ξένων για τον Όλυμπο. Η πανδημία μείωσε την επισκεψιμότητα των ξένων στο μυθικό βουνό. Κατά την ανάβαση μας συναντήσαμε μια μεγάλη ομάδα ορειβατών από την Βουλγαρία, έναν Σουηδό και δυο Γερμανούς οι οποίοι μιλούσαν με θαυμασμό όταν τους ρωτήσαμε, πως αισθάνονται που βρίσκονται στον Όλυμπο.

Τον ίδιο θαυμασμό εκφράζουν και όσοι ανεβαίνουν για πρώτη η πολλοστή φορά. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Άννας από την Θεσσαλονίκη που σπουδάζει Ιατρική στη Γερμανία, «θα μείνω μόνιμα στον Όλυμπο».»Μαγεία, ηρεμία, ενέργεια, θαυμασμό» ήταν τα λόγια του Κώστα από την Βέροια που ανέβηκε για πρώτη φορά και δεσμεύτηκε ότι πλέον θα νεβαίνει καθε χρόνο.

Η ανάβαση στην κστοικία των θεών έχει τις δυσκολίες κσι ειδικότερα η ανάβαση στο θρόνο του Δία, επεσήμανε για άλλη μια φορά ο Γιώργος από τα Καλύβια Ελασσόνας που βοήθησε και φέτος πολλούς ορειβάτες να ανέβουν χωρίς προβλήματα στην κορυφή του Μύτικα.

Στον ανήφορο για το μυθικό βουνό,εκτός απο τα τοπία,συναντάς τους μόνιμους κατοίκους τα πανέμορφα και προστατευόμενα αγριοκάτσικα, τα Θεσσαλικά άλογα και τις αγελάδες που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές του βουνού.

Η ανάβαση μας στoν Όλυμπο για τις πρώτες απευθείας μεταδόσεις, εκπομπές, δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1 από τον Όλυμπο, από την Κακόσκαλα έγινε από τα Καλύβια. Μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε ο Γιώργος Καμάκας, ο Βασίλης Καζακλάρης, ο οποίος έκλεψε την παράσταση κατά την διανυκτέρευση μας στο καταφύγιο του Χριστάκη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοκκινοπηλού Γιώργος Ζέτας, ο υπέυθυνος του Φαέθων Olympus Marathon Θανάσης Πιτένης καθώς και ο Αντώνης Τσουρέκας, οδηγός βουνού και extreme sport.

Σημαντική η βοήθεια της σκηνοθέτιδος της ΕΡΤ3 Τάνιας Χατζηγεωργίου, του ειονολήπτη μας Κώστα Καρά, αν και πρώτη φορά ανέβηκε στον Όλυμπο, τα κατάφερε και της Κατερίνας Αθνασιάδου από Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι προσφέρεται για να κατακτήσετε τον Μύτικα και τις άλλες 28 κορυφές του Ολύμπου. Πάντα με σεβασμό και προσοχή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα