Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στο Sakhalin-2

Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin-2 στη Ρωσία, καθώς είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει θέσει την εμπλοκή της Ιαπωνίας στο έργο Sakhalin-2 και σε παρόμοια έργα στη Ρωσία

στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ενώ η περιορισμένων φυσικών πόρων Ιαπωνία έχει αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το Τόκιο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ρωσικό LNG είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Η Ιαπωνία έχει μερίδιο στο Sakhalin 2, το οποίο συμβάλλει στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης, σταθερής και χαμηλής τιμής προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Κισίντα στο κοινοβούλιο.

«Δεν είναι πολιτική μας να αποσυρθούμε», δήλωσε ο Κισίντα, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για τη μείωση της εξάρτησης της Ιαπωνίας από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Οι κορυφαίοι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι Mitsui &Co και Mitsubishi Corp κατέχουν μερίδια 12,5% και 10% αντίστοιχα στο έργο Sakhalin 2, από το οποίο η Shell έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 4% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ιαπωνίας και το 9% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθιστώντας τη Μόσχα ζωτικό ενεργειακό προμηθευτή για την Ιαπωνία, ιδίως μετά την τήξη πυρηνικών καυσίμων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011 που οδήγησε σε ραγδαία μείωση της χρήσης πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα