Πλατής για πόρισμα ΣΚΤ:Το μεγάλο φαγοπότι του πολιτικού συστήματος

Η κατάρρευση του Συνεργατισμού όπως και πριν από 6 χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα είναι συμπτώματα της ίδιας ασθένειας, της ημιμάθειας των πολιτικών μας που βλακωδώς θεωρούν πως η οικονομική επιστήμη μπορεί να απλοποιηθεί εντυπώσεις και ότι οι αριθμοί και η αλήθεια είναι έννοιες σχετικές δήλωσε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

Με αφορμή το πόρισμα για την Συνεργατισμό ο κ. Πλατής είπε πως ξεχώρισε 3 βασικά σημεία.

Α)

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2013 κατέστησε τον Συνεργατισμό βιώσιμο. Για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, την πρώτη μεγάλη αποτυχία, η ευθύνη βαραίνει, βάση του πορίσματος, το ένοχο κομματικό κατεστημένο και πολιτικό μας σύστημα.

«Το πολιτικό σύστημα-κόμματα έκαναν το μεγάλο φαγοπότι. Πολιτικά εκτεθειμένα δάνεια και κακή διαχείριση και εδώ έγκειται η ερμηνεία περί αστικών και ποινικών ευθυνών.

Β) Την δεύτερη περίοδο μετά το 2013 όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση με την προϋπόθεση θα αναλάβουν ικανά στελέχη και ότι θα επέλθει βελτίωση στην διακυβέρνηση. Σύμφωνα με το πόρισμα κάτι τέτοιο δεν έγινε και η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον Υπουργό Οικονομικών, τον ΠτΔ, στους διοικούντες και στελέχη του Συνεργατισμού.

Γ) Το συμπέρασμα είναι πως ο διαμελισμός του Συνεργατισμού και την απορρόφηση του καλού κομματιού από την Ελληνική ως την μόνη δυνατή λύση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλατής εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομία θα πρέπει να περάσει σε ανεξάρτητα χέρια. Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς του κράτους ο κ. Πλατής είπε πως ευθύνεται η απάθεια μας και ειδικότερα όσων δεν είναι άμεσα επηρεαζόμενοι.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για νέες οικονομικές περιπέτειες απάντησε «Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Το κούρεμα των καταθέσεων στο οποίο αντιτάχθηκα έχιε ανατινάξει την εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό σύστημα. Αυτά βλέπουμε να επαναλαμβάνονται και σήμερα, χωρίς λόγο. Το χειρότερο είναι πως κάποιοι μέσα από εντυπώσεις προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Γνωρίζουμε όλοι από πού προέρχεται η ανάπτυξη που έχουμε και ότι δυστυχώς είναι πρόσκαιρη. Δεν έχουμε την βάση να δημιουργήσουμε αειφόρο ανάπτυξη και βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα