Η ΕτΠ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τις αγροτικές επενδύσεις

Η ΕΕ των 27 οφείλει να συμβάλει περισσότερο στην προστασία των περιφερειακών και αγροτικών επενδύσεων, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, που διεξήγαγαν συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης Tomislav Donchev.

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες υποστήριξαν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ προκειμένου να υπερνικηθούν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή των Περιφερειών, οι θέσεις εργασίας, η οικονομική μεγέθυνση, η ένταξη των μεταναστών, η βιώσιμη οικονομική

και γεωργική ανάπτυξη είναι όλες προτεραιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες ζήτησαν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) να μην υπονομεύσει τη χρηματοδότηση των βασικών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της πολιτικής για τη συνοχή και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η ΕτΠ απηύθυνε έκκληση για τη διεύρυνση και τον καλύτερο σχεδιασμό του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), το οποίο καθορίζει τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για όλες τις πολιτικές της ΕΕ μετά το 2020.

Όπως ανακοίνωσε η ΕτΠ, ενόψει των σχεδίου προτάσεων για το ΠΔΠ που αναμένεται να δημοσιευθεί από την Κομισιόν στις 29 Μαΐου, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες κάλεσαν τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στο ΠΔΠ από 1,04% σε 1,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ των 27 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος που θα επιφέρει το Brexit, καθώς και για τη διευθέτηση των αναδυόμενων προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, ο έλεγχος των συνόρων και η άμυνα. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα σχετικής γνωμοδότησης που καταρτίστηκε από τον Περιφερειάρχη Wielkopolska κ. Marek Woźniak (PL/EPP) και υιοθετήθηκε από την ΕτΠ την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της ΕτΠ Karl-Heinz Lambertz επεσήμανε μάλιστα τα εξής: "Ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ θα καθορίσει το είδος της Ευρώπης που επιθυμούμε. Εάν επιθυμούμε μια Ευρώπη με άφθονες θέσεις θέση, περισσότερο δίκαιη, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και φιλικότερη προς το περιβάλλον, τότε οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε κοινότητα και σε κάθε πολίτη. Χρειαζόμαστε πράγματι τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, αλλά αυτές πρέπει να χρηματοδοτηθούν με νέους πόρους και όχι εις βάρος της περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης". Στην προαναφερθείσα γνωμοδότηση, η ΕτΠ επαναλαμβάνει το αίτημα της για τη διατήρηση του υφιστάμενου ποσοστού του προϋπολογισμού της ΕΕ που διατίθεται για την πολιτική συνοχής ως έχει και μετά το 2020.

Πρόκειται για θέση με την οποία συμφώνησε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης κ. Donchev, επισημαίνοντας τα εξής: "Κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η Βουλγαρία έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα να συντονίσει τη διεξαγωγή ισορροπημένου διαλόγου σχετικά με την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ανάγκης απλούστευσης των κανόνων και να καταστεί, συγχρόνως, πηγή ιδεών για την επίτευξη μιας ισχυρής και αποτελεσματικής πολιτικής συνοχής και, κατά συνέπεια, εύρωστων και ευημερουσών περιφερειών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα