Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη, λέει ο Πρόεδρος του Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Αυτοί που λένε πως θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη Ζώνη του ευρώ, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν

Την άποψη πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε

από το ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες, τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε. Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια πως και την περασμένη εβδομάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε γνωστή τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, ίδια με τη γερμανική, πως δηλαδή δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την παραμονή του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε και συμπλήρωσε πως «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ», σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη». Αυτό όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, καθώς και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Όχι άλλα μέτρα
Καταστροφική χαρακτήρισε γι' άλλη μια φορά τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και 1 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί, μπροστά στις κάμερες, πριν από τη συνάντησή τους.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται, για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση...».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής. «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Eurostat.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη».

«Οι αποφάσεις, όποιες κι αν είναι, πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία», ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια απ' όλες τις πλευρές».

«Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, όμως όπως προείπαμε πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους επενδυτές».

«Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη-κλειδί για να πετύχουμε τους αριθμούς», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν νομίζω ότι απέχουμε από τη λύση».

Αδιανόητο η Ελλάδα εκτός ευρώ
«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρασημοφόρησης του Γάλλου Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μοσκοβισί στην υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για τη μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος.

«Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Δεν έχει χαθεί ακόμη το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου
Ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι δεν είναι τόσο κατηγορηματικός πως έχει χαθεί το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη «δημιουργική», όπως είπε, συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας: «Στο τέλος, ο ελληνικός λαός πρέπει να δει φως στο τούνελ της λιτότητας. Είμαι αισιόδοξος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος σοσιαλιστής εκόμισε κάποιες ιδέες ή και κάποια συμβιβαστική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεσολάβησή του προς το Βερολίνο μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Τσίπρα εκτίμησε ότι η ψήφιση των μέτρων, που ζήτησαν οι θεσμοί (3,6 δισ. ευρώ), χωρίς να έχει προσδιοριστεί και εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας (που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ποσοτική χαλάρωση, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα), μπορεί να την εγκλωβίσει σε μία κατάσταση, την οποία δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά.

Γι’ αυτό και θεωρεί περιττές οποιεσδήποτε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αφού το πρόβλημα πλέον δεν είναι εκεί, αλλά επιμένει στην εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μέχρι το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι τεχνικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της συμφωνίας σε όλες τις πλευρές της.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν καίγεται μόνο η ίδια για μία γρήγορη λύση, αλλά και οι Ευρωπαίοι, κυρίως δε η Άγκελα Μέρκελ, για την οποία εκτιμά σταθερά ότι δεν επιθυμεί να βαδίσει στις γερμανικές εκλογές με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα