Η ελευθερία δεν απαγχονίζεται

Την 9η Ιουλίου τιμούμε τους μάρτυρες της πίστεως και της πατρίδας – Αιώνια τιμή στον εθνομάρτυρα Κυπριανό.

Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν άφησε αδιάφορη τη μαρτυρική Κύπρο.  Η συμβολή των Κυπρίων υπήρξε καθοριστική και πολύτιμη. Η στήριξη ήταν και ηθική και υλική και θυσιαστική.

Αποκορύφωμα της υπήρξε η 9η Ιουλίου όταν οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τον αρχιδιάκονο Μελέτιο και στη

συνέχεια αποκεφάλισαν τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μενέλαο και Κυρηνείας Λαυρέντιο.

Η βαρβαρότητα των Οθωμανών υπήρξε απίστευτη αλλά η αμορφωσιά τους δεν τους βοηθούσε να αντιληφθούν πως, η ελευθερία δεν απαγχονίζεται.  Ούτε βεβαίως και αποκεφαλίζεται. 

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της 9ης Ιουλίου υπενθυμίζουμε κάποια ιστορικά στοιχεία και γεγονότα που αφορούν – κυρίως – τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τα οποία η νέα γενιά δεν νομιμοποιείται να αγνοεί. Όπως βέβαια και οι παλαιότεροι δεν δικαιούνται να ξεχνούν.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν πως:

• Ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός υπηρέτησε τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου από τις 30 Οκτωβρίου 1810 μέχρι και την 9η Ιουλίου 1821, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους.

• Ίδρυσε εκκλησίες και σχολεία με χαρακτηριστική την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής το 1812 στη Λευκωσία, (σημερινό Παγκύπριο Γυμνάσιο).

• Ενώ είχε την ευκαιρία να φύγει και να γλυτώσει το θάνατο, απόφυγε τη φυγή, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη, η 9η Ιουλίου, για να μην βάλει τη θηλιά στο λαιμό του κόσμου.

Είναι ιστορική και χαρακτηριστική η φράση που εκστόμισε προς τον Κιόρογλου: «Παρά το γαίμαν τους πολλούς, εν κάλλιον του πισκόπου…»

• Στη σφαγή που ξεκίνησε την 9η Ιουλίου 1821 ημέρα Σάββατο με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, και ολοκληρώθηκε τις επόμενες μέρες θυσιάστηκαν 470 πρόκριτοι και αρχιερείς.

• Σήμερα ο Κυπριανός χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας της πίστεως και της πατρίδας.  Η μαρτυρία και το μαρτύριο του υπέρ πίστεως και πατρίδος, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός που φανερώνει πως, παρά τις απειλές, τις φοβέρες και τους προπηλακισμούς μπόρεσε και στάθηκε άξιος χριστιανός ορθόδοξος που έδειξε και απέδειξε πως πεθαίνουν οι μάρτυρες της εκκλησίας και οι Έλληνες.

• Η προτομή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού που βρίσκεται έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι η πρώτη προτομή για ιστορικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας της Κύπρου.  Τα αποκαλυπτήρια της έγιναν στις 9 Ιουλίου 1909.

• Υπάρχει προτροπή αλλά και επιθυμία από πολλούς Ορθόδοξους Χριστιανούς και οργανωμένα σύνολα να προχωρήσει η εκκλησία στη διακήρυξη της αγιότητας του.

• Στον περίβολο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία αναπαύονται τα μαρτυρικά λείψανα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των υπολοίπων αρχιερέων όπως επίσης και τα οστά άλλων αγωνιστών που είχαν μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των Τούρκων.

Η 9η Ιουλίου στέλνει μηνύματα προς ποικίλες κατευθύνσεις.  Η ελευθερία δεν απαγχονίζεται και όπως πολύ εύστοχα κατέγραψε και ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης στο μνημειώδες ποίημα του «η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ηξιλείψει, κανένας γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου».

*Οικονομολόγος/Δημοσιογράφος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ελευθερία δεν απαγχονίζεται,