Η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει τους πληγέντες από τον τυφώνα

Είναι ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης σχέση με τον τυφώνα Ίρμα.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, αφού κατέγραψε ότι ο τυφώνας έχει αφήσει ίχνη καταστροφής ήδη σε πολλές χώρες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι είναι ηθικό καθήκον της ΕΕ να βοηθήσει όλους όσοι έχουν ανάγκη "καθώς οι ζωές και τα σπίτια τους καταστρέφονται ή απειλούνται σοβαρά".

"Θα επιδείξουμε απόλυτη αλληλεγγύη με όλους όσοι βρίσκονται στην Καραϊβική

και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια και μετά το πέρασμά του τυφώνα για όσο καιρό απαιτείται", σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Υπενθύμισε δε ότι "την περασμένη εβδομάδα κινητοποιήσαμε τα εργαλεία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και το κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών 24/7 βρισκόταν σε συνεχή συντονισμός με τα κράτη μέλη της ΕΕ για κάθε αναγκαία βοήθεια".

"Σήμερα", συμπλήρωσε "είναι διαθέσιμη η πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση. Έχουμε τώρα διαθέσει ήδη ένα αρχικό ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα περισσότερο πληγέντα νησιά της Καραϊβικής, γεγονός που θα βοηθήσει στη στήριξη βασικών αναγκών όπως το νερό και η υγιεινή, οι υπηρεσίες υγείας, η διαχείριση των αποβλήτων και ο ανεφοδιασμός".

Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι περαιτέρω χρηματοδότηση της ΕΕ για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης θα είναι διαθέσιμη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η ΕΕ παρέχει επιπλέον και δορυφορική υποστήριξη, μέσω του συστήματος χαρτογράφησης Κοπέρνικος, η οποία παρέχει σημαντικές υπηρεσίες χαρτογράφησης από την περασμένη εβδομάδα. Οι εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή εξακολουθούν να βοηθούν τις τοπικές αρχές και να συντονίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές ότι οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά μας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια στις πληγείσες χώρες", κατέληξε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα