Η δύναμη της αυτο–παρακίνησης

Το καλύτερο είδος παρακίνησης είναι του εαυτού μας, από εμάς προς εμάς (Self-Motivation). Λειτουργεί μέσα από εμάς, εσωτερικά. Η αυτο–παρακίνηση, δηλαδή, η τέχνη να παρακινείς τον εαυτό σου, έχει μια ιδιαίτερη δύναμη να σε οδηγεί προς την επιτυχία κάθε στόχου σου, μικρού ή μεγάλου.

Είναι ένας εσωτερικός οδηγός που σκοπό έχει να σε σπρώξει θετικά να αναλάβεις δράση. Είναι η συνεχής ώθηση να παράγεις έργο, να αναπτυχθείς, να πετύχεις και να συνεχίζεις να εξελίσσεσαι.

Όταν τα διλήμματα

κυριαρχούν ανάμεσα στις σκέψεις και στον εσωτερικό σου διάλογο αν θα παρατήσεις στη μέση ένα στόχο ή αν ψάχνεις ακόμα τον τρόπο για το πώς να ξεκινήσεις,  η αυτο-παρακίνηση μπορεί να σου δώσει την ορμή να συνεχίσεις ή να πάρεις την απόφαση να δράσεις αμέσως.

Η αίσθηση του κινήτρου προέρχεται από τις βαθύτερες επιθυμίες, τα θέλω και τα όνειρά σου, τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και ό,τι σε παθιάζει και δεν βασίζεται σε άλλους. Πηγάζουν από μέσα σου και είναι ο τρόπος να επιτύχεις τους προσωπικούς σου στόχους. Αυτό σημαίνει να έχεις αρκετή αυτογνωσία, να ξέρεις τι λειτουργεί σε σένα και τι όχι.

Το να παρακινείς τον εαυτό σου, αν και ακούγεται εύκολο στα λόγια,  στην πράξη απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση, κυρίως στις μέρες που νιώθεις τις προκλήσεις να σε γυροφέρνουν και εσύ ψάχνεις από παντού οτιδήποτε θα σου δώσει τόλμη για να προχωρήσεις.

Ένα παράδειγμα, είναι η γυμναστική. Ξέρεις πότε το σώμα σου χρειάζεται λίγη άσκηση και ξέρεις επίσης ότι το να γυμνάζεσαι σταθερά, σε κάνει να νιώθεις καλά.  Δημιουργείς μέσα σου τους ισχυρούς λόγους που σου παρέχουν την δύναμη και το κίνητρο να πας να γυμναστείς χωρίς να χρειάζεται να σε σέρνουν οι φίλοι σου στο γυμναστήριο. Προγραμματίζεις, δηλαδή, μέσα στην εβδομάδα σου χρόνο για άσκηση, ανεξάρτητα αν κάποιος θα είναι μαζί σου ή όχι.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι όταν χρειάζεται να φέρεις εις πέρας ένα δύσκολο έργο στο χώρο εργασίας σου. Αντί να περιμένεις να σε ενθαρρύνουν οι άλλοι, κρατάς τον εαυτό σου συγκεντρωμένο να βρίσκει λύσεις, να ξεπεράσει τα εμπόδια. Κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, τη δική σου έρευνα για να διορθώσεις το πρόβλημα. Αντί να τα παρατάς και να ξεγλιστράς μπροστά στην τηλεόραση, επικεντρώνεσαι στο έργο που έχεις να κάνεις.

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη η αυτο-παρακίνηση; Επειδή αποτελεί μυστικό κλειδί για να συνεχίζεις να εργάζεσαι πάνω στους στόχους σου.  Δίνοντας κίνητρα σε εσένα, αυξάνεις τις πιθανότητες για περισσότερα επιτεύγματα με αποτέλεσμα να λαμβάνεις μια αίσθηση βαθύτερου νοήματος και ικανοποίησης.

Επηρεάζει τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική σου ζωή. Μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σου σε κάθε επίπεδο. Είναι αυτή που στις περιπτώσεις που συναντάς οποιεσδήποτε προκλήσεις ή εμπόδια, θα σε ωθήσει να τις ξεπεράσεις γιατί σε κρατά σε εστίαση προς το στόχο σου. Είναι η πρακτική να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τη μεγαλύτερη εικόνα, το όραμα σου.

Σε τελική ανάλυση, το να έχεις κίνητρο για κάθε μικρό βήμα σου, μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σου. Αποκτάς περισσότερες ικανότητες στην πορεία προς τα όνειρά σου, μαθαίνεις να γίνεσαι πιο ανθεκτικός και συγκεντρωμένος άνθρωπος .

Η εσωτερική αυτή δύναμη δεν είναι παρά άλλη μια δεξιότητα η οποία μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί, και παραμένει οδηγός σου σε όλη σου τη ζωή. Σου υπενθυμίζει τον σκοπό σου και πως μπορείς να ζήσεις μια ζωή με νόημα.

*Σύμβουλος Ευεξίας &Προσωπικής Ανάπτυξης

Keywords
Τυχαία Θέματα