Η δικαίωση Τάσσου στο Εθ. Συμβούλιο και η διαφωνία στο ανακοινωθέν

Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που χαρακτηρίστηκε από παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών και που δεν προέκυψε ουσιαστικό αποτέλεσμα, δυο ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν.

Το πρώτο αφορούσε την καταφανέστατη διαφωνία του Άντρου Κυπριανού με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και τις δημόσιες τοποθετήσεις του περί χαλαρής ομοσπονδίας.

Οι δυο τους, χωρίς να ξεφύγουν από τα όρια της ευπρέπειας, διαφώνησαν έντονα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μάλιστα, σε κάποια φάση, επιχειρηματολογώντας ο γ.γ του ΑΚΕΛ,

φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δικαιώνει την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, την οποία ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε πολεμήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση Αναστασιάδη προς τον κ. Κυπριανού δικαίωνε κατά κάποιο τρόπο τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το εθνικό ζήτημα. (Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Αναστασιάδη – Κυπριανού απόψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ, στις Τομές στα Γεγονότα).

Το δεύτερο γεγονός που ξεχώρισε ήταν η μη κατάληξη του Εθνικού Συμβουλίου σε ένα νέο Κοινό Ανακοινωθέν, πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας φέρεται να πρότεινε όπως εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιείχε τις ελάχιστες συγκλίσεις των μελών του εθνικού συμβουλίου στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, η πρόταση Λιλλήκα αφορούσε την μη αποδοχή εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου λύσης με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, δεύτερον την μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησία και τρίτον ότι το ενεργειακό πρόγραμμα και η ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν σχετίζεται με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του SigmaLive, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, διαφώνησε με τον Γιώργο Λιλλήκα και αντιπρότεινε όπως εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν στο οποίο όμως θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι αναφορές που αφορούν την βάση λύσης του Κυπριακού με σαφή αναφορά στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ο κ. Λιλλήκας φέρεται να είπε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβλέποντας την διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, διέκοψε την συζήτηση χωρίς να προχωρεί η έκδοση νέου κοινού ανακοινωθέντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα