Η διαφωνία Σταύρου Μαλά – Θάσου Σοφοκλέους για τον Μάρκο Δράκο

Με αφορμή την επέτειο της θυσίας του «Άγιου» της ΕΟΚΑ, Μάρκου Δράκου, ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ του γενετιστή Σταύρου Μαλά και του Προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσου Σοφοκλέους. Η δημόσιες τοποθετήσεις έγιναν σε κλίμα εκτίμησης μεταξύ πρώην συναγωνιστών και με σεβασμό στον ήρωα.  

Ο πρώην Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Χριστόφια, με αφορμή την επέτειό της θυσίας του ήρωας, παρέθεσε μαρτυρία που του μετέφερε ο πατέρας του, Διονύσης Μαλάς. Ο Διονύσης

υπηρέτησε στην ομάδα «Ουρανός» του Δράκου, στο λημέρι του κοντά στον Κύκκο το 1956.

Η πληροφορία που κατέγραψε ο πρώην Υποψήφιος Πρόεδρος του ΑΚΕΛ, και προκάλεσε την αντίδραση του Θάσου Σοφοκλέους, σχετιζόταν με φερόμενη διαταγή του Γρίβα για εκτέλεση έξι κατοίκων του Κάμπου της Τσακκίστρας, που ανήκαν στην ΠΕΟ, και την οποία ο Μάρκος Δράκος εμμέσως παράκουσε.

Η μαρτυρία του Διονύση Μαλά, δια στόματος Σταύρου, όπως αναρτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Μια μέρα ο Μάρκος τον ρωτά αν γνωρίζει έξi άτομα, όλοι κάτοικοι του χωριού Κάμπου και συγχωριανοί του πατέρα μου. Αυτός απάντα βεβαίως καταφατικά και διερωτάται περί τίνος πρόκειται.

Ο Μάρκος του απαντά ότι ο Γρίβας (ο οποίος διέμενε σε παρακείμενο λημέρι) έλαβε επιστολή με την οποία ενημερωνόταν ότι αυτοί οι έξι δήθεν παρακολουθούσαν τα λημέρια του Γρίβα και ήταν προδότες. Αυτός εξοργίστηκε και έδωσε εντολή στον Μάρκο όπως, μαζί τον μ. Νίκο Παστελλόπουλο και με συνοδό τον Διονύση Μαλά, μεταβούν στο χωριό για να τους εκτελέσουν.

Ο Διονύσης του απαντά ότι είναι φιλήσυχοι οικογενειάρχες (μέλη της «παλιάς συντεχνίας») και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη εμπλοκής τους σε ενέργειες εναντίον της ΕΟΚΑ. Είπε μάλιστα στον Μάρκο ότι αν γίνει κάτι κακό σε αυτά τα άτομα «θα μαυροφορήσει όλο το χωριό». Και ο Δράκος τότε μονολόγησε, «και εγώ αυτό λέω», υποδηλώντας ότι δεν συμφωνούσε με μια τέτοια ενέργεια.

Όλοι οι αντάρτες της ομάδας του Δράκου είχαν διαταγές να μην απομακρύνονται από τα λημέρια τους, εκτός εάν βρίσκονταν σε αποστολή. Παρόλα αυτά, ο Μ. Δράκος, την επομένη της συνομιλίας του με τον Διονύση, του έδωσε εντολή: «απόψε να πας στο χωριό σου για να δεις τη μάνα σου».

Προφανώς η ενέργεια του αυτή αποσκοπούσε στο να στείλει τον πατέρα μου, με πρόφαση να δει τη μάνα του, για να δώσει μήνυμα στους 6 συγχωριανούς για να προσέχουν. Όντως αυτό έπραξε τότε και οι έξι ειδοποιήθηκαν.

Με την ενέργεια του να παρακούσει μια διαταγή του Γρίβα, ο Μάρκος Δράκος, έσωσε 6 ζωές.

Αυτά μου επανάλαβε σήμερα ο Διονύσης πολύ συγκινημένος, ενθυμούμενος τον αρχηγό της ομάδας του. Ήταν ώριμος, νούσιμος και συνάμα τολμηρός αγωνιστής. Αιώνια του ο μνήμη

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Θάσου Σοφοκλέους, πρώην αγωνιστή και Προέδρου του «Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 -1959», και πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ κατά τη περίοδο 1993-96.

Ο κ. Σοφοκλέους, αμφισβητεί την πληρότητα της μαρτυρίας του Διονύση Μαλά, θεωρώντας πως ενδεχομένως να υπάρχει κάποια «παρανόηση», αφού για να δοθεί διαταγή εκτέλεσης από τον Γρίβα, θα έπρεπε η πληροφορία να ήταν διασταυρωμένη. Ο κ. Σοφοκλέους το θεωρεί απίθανο να είχε παρακούσει διαταγή ο Μάρκος Δράκος, ο οποίος εκτός από πειθαρχημένος, θα είχε να αντιμετωπίσει ο ίδιος επιπτώσεις. Επίσης, ανέφερε ότι η Αριστερά είχε οργανώσει «ομάδες επαγρύπνησης» για παρακολούθηση της ΕΟΚΑ και συλλογή πληροφοριών.

Η απάντηση του Θάσου Σοφοκλέους, όπως αναρτήθηκε στην σελίδα «Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ» στο Facebook σήμερα, υπό τον τίτλο: «Ατοπήματα Σταύρου Μαλά για τον Μάρκο Δράκο και τον Διγενή»:

«Εκτιμώ και τοποθετώ τον κύριο Σταύρο Μαλά ανάμεσα στους συνετούς ανθρώπους. Διάβασα την αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία της επετείου της ηρωικής θυσίας του ήρωά μας Μάρκου Δράκου, για μια περίπτωση αναφοράς, που του έκαμε ο συναγωνιστής πατέρας του, Διονύσης Μαλάς. Σύμφωνα με την την αφήγηση του Διονύση Μαλά, κατά την αναφορά του Σταύρου Μαλά, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής «εξέφρασε την πρόθεσή του να εκτελέσει ως προδότες έξι κατοίκους του χωριού Κάμπος, επειδή παρακολουθούσαν τα λημέρια του Γρίβα»!

Κατά τον κ. Μαλά, την εκτέλεση απέτρεψε ο Μάρκος Δράκος παρακούοντας τη διαταγή του αρχηγού Διγενή! Όμως θα πω στον αγαπητό κ. Μαλά ότι για να εκτελέσουμε τότε κάποιον άνθρωπο δεν ήταν τόσο απλό. Κατ’ αρχήν έπρεπε να διασταυρώσουμε με κάθε προσοχή και να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες ότι πράγματι ήταν συνεργάτης των Άγγλων. Έπρεπε να καταβάλουμε προσπάθεια να του επιστήσουμε την προσοχή, να βάλουμε κάποιον δικό του (είχαμε δικούς τους μέλη μας) να του μιλήσει ώστε να σταματήσει να συνεργάζεται με τον εχθρό, και πολλά άλλα. Δεν ήταν ευχάριστο πράγμα για την Οργάνωση και τους Αγωνιστές να εκτελούν. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που διάφοροι, κάτω από κάποιες συνθήκες, μεταμελήθηκαν και έγιναν και μέλη της Οργάνωσης.

Ο Μάρκος Δράκος δεν παράκουσε διαταγή του Αρχηγού του, όπως ισχυρίζεται ο κ. Διονύσης Μαλάς, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Μαλά. Ήταν αδιανότητα να παρακούσει κάποιος διαταγή του Αρχηγού. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να εισηγηθεί κάτι, αν διαφωνούσε.

Εξάλλου ο Μάρκος ήταν ο πιο υπάκουος, αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Αφήνω βέβαια το ότι αν παρήκουε, ο Αρχηγός θα τον τιμωρούσε, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Έχω την άποψη ότι στην όλη ιστορία υπάρχει κάτι που ο Διονύσης Μαλάς το παρανόησε. Υποθέτω, με βάση την γενικότερη πρακτική του Διγενή, ότι εκείνο που θα τους είπε είναι να μάθουν γι’ αυτούς και να τους παρακολουθήσουν. Έξη άνθρωποι να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τα κρησφύγετα του Διγενή, ακούγεται σαν παραμύθι.

Αν ο Διγενής είχε τέτοια πληροφορία, το πρώτο που θα έκαμνε ήταν να φύγει αμέσως από το συγκεκριμένο κρησφύγετο.

Με την ευκαιρία ή όλη ιστορία, μού θυμίζει ότι, τότε, όντως η Αριστερά στα χωριά είχε οργανώσει τις «ομάδες επαγρύπνησης» που στόχο είχαν να παρακολουθούν τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ, να συλλέγουν πληροφορίες και να τις δίνουν όπου ήθελαν.»

Κάτω από τις δύο αναρτήσεις, υπάρχουν πληθώρα σχολίων, πάντα με τον δέοντα σεβασμό προς τον ήρωα του Κυπριακού Ελληνισμού που χαρακτηριζόταν από βαθιά και γνήσια πίστη και χριστιανική αγωγή, που δεν του επέτρεπαν καν το μίσος προς τον εχθρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταύρου Μαλά – Θάσου Σοφοκλέους, Μάρκο Δράκο,stavrou mala – thasou sofokleous, marko drako