Χαγη: Δικαίωσε Μαυρίκιο για Βρετανικές Βάσεις - Απόφαση σταθμός

Στην έκδοση γνωμοδότησης για τη νομιμότητα ή μη των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο προχωρεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Η διαδικασία αρχίζει στις 09.00 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (16.00 ώρα Κύπρου).

Το ιστορικό

Το νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό ήταν πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Μαυρίκιος ζητεί γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα έχει προεκτάσεις τόσο στην Κύπρο

όσο και σε άλλες χώρες, όπου η Βρετανία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις.

Μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Μαυρικίου;

Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Αρχιπέλαγος Τσάγκος (Chagos) είναι μια συστάδα από 7 ατόλες, με συνολικά 65 τροπικά νησιά, περίπου στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού. Βρίσκεται περίπου 500 χλμ νότια από τις Μαλδίβες, την πλησιέστερη χώρα, 1.600 χλμ νοτιοδυτικά της Ινδίας, στο μισό της απόστασης μεταξύ Τανζανίας και Ιάβας. Το Τσάγκος ήταν η πατρίδα για τους Τσαγκόσσιους για παραπάνω από 1,5 αιώνα, μέχρι τη βίαιη εκδίωξή τους τη δεκαετία του 1960 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο αφού ανέγνωσε το ιστορικό της απόφασης ακολούθως αναφέρθηκε στο κατά πόσο έχει την δικαιοδοσία να ασχοληθεί με την υπόθεση. Αναγνώζοντας την παράγραφο 27, αναφέρθηκε ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποδέχθηκε την δικαιοδοσία προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότησε σε μια διαδικασία που άρχισε στις 16.00 ώρα Κύπρου, για τη μη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην απόφαση, τονίσθηκε η αξία των εθιμικών και άγραφων νόμων του διεθνούς δικαίου. Για πρώτη φορά τονίστηκε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών, περιλαμβάνει την πλήρη διαδικασία αποαποικιοπησης. Στην απόφαση, αναφορά έγινε και στην αποστρατικοποίηση, η οποία όπως σημειώθηκε, είναι μέρος και αυτή του διεθνούς δικαίου.

Περαιτέρω, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα