Η Αρμενία έστειλε προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης στο Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία παρουσίασε στο Μπακού ένα προσχέδιο για μια ειρηνευτική πρόταση, ώστε να τερματιστεί η διαμάχη που μαίνεται επί δεκαετίες μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών του Καυκάσου, με επίκεντρο την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για τον έλεγχο του θύλακα του Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή διαμεσολάβηση μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών έχουν έκτοτε αποδώσει ελάχιστα έως καθόλου

αποτελέσματα.

Ο Πασινιάν είπε ότι το Γερεβάν ολοκλήρωσε την Τετάρτη «άλλο στάδιο στάδιο καθώς εργάζεται για ένα σχέδιο συνθήκης ειρήνης και για τη εγκαθίδρυση (διπλωματικών) σχέσεων» με το Μπακού. "Ένα προσχέδιο μιας συνολικής συμφωνίας είχε παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν", είπε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Γερεβάν.

"Το έγγραφο πρέπει να είναι αποδεκτό από το Αζερμπαϊτζάν... η υπογραφή του πρέπει να επιφέρει μια διαρκή ειρήνη".

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι ασκεί «πολιτική εθνοκάθαρσης» και αναγκάζει τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν την αποσχισθείσα περιοχή.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων "ακτιβιστών για το περιβάλλον" από το Αζερμπαϊτζάν έχει απαγορεύσει τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Καραμπάχ με την Αρμενία για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που ονομάζουν παράνομη εξόρυξη.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, ο αποκλεισμός οδήγησε σε μια «μεγάλης έκτασης ανθρωπιστική κρίση» στην ορεινή περιοχή που αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση που ακολούθησε στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους. Μια άλλη έξαρση βίας το 2020 άφησε πίσω της περισσότερους από 6.500 νεκρούς και έληξε με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που οδήγησε την Αρμενία να εκχωρήσει εδάφη που ήλεγχε για δεκαετίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν,armenia, azerbaitzan