Η ανησυχία νέων θανατηφόρων ιών & τo κυνήγι της «Ασθένειας Χ»

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν άγνωστο αριθμό νέων και δυνητικά θανατηφόρων ιών που προκύπτουν από τα τροπικά δάση της Αφρικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Jean-Jacques Muyembe Tamfum, ο οποίος βοήθησε στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα το 1976 και από τότε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυνηγιού για νέα παθογόνα. «Βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο όπου θα εμφανιστούν νέα παθογόνα», είπε στο CNN. «Και αυτό αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα».

Ως νέος ερευνητής,

ο Muyembe πήρε τα πρώτα δείγματα αίματος από τα θύματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που προκάλεσε αιμορραγίες και σκότωσε περίπου το 88% των ασθενών και το 80% του προσωπικού που εργαζόταν στο νοσοκομείο αποστολής Yambuku όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η ασθένεια. Τα φιαλίδια αίματος στάλθηκαν στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες βρήκαν έναν ιό σε σχήμα σκουληκιού. Το ονόμασαν «Έμπολα»,
Η αναγνώριση του Έμπολα βασίστηκε σε μια αλυσίδα που συνέδεε τα πιο απομακρυσμένα μέρη των τροπικών δασών της Αφρικής με εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας στη Δύση. Τώρα, η Δύση πρέπει να βασιστεί σε Αφρικανούς επιστήμονες στο Κογκό και αλλού για να ενεργήσει ως φρουρός για να προειδοποιήσει για μελλοντικές ασθένειες.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό  Κινσάσα, ο Muyembe προειδοποίησε για πολλές ακόμη ζωονόσους ασθένειες - εκείνες που μετακινούνται από ζώα σε ανθρώπους - για να έρθουν.

Ο κίτρινος πυρετός, διάφορες μορφές γρίπης, λύσσας, βρουκέλλωσης και νόσου Lyme είναι μεταξύ εκείνων που περνούν από ζώα στον άνθρωπο, συχνά μέσω φορέα όπως τρωκτικό ή έντομο.

Οι ασθένειες αυτές έχουν προκαλέσει επιδημίες και πανδημίες στο παρελθόν.

Ο ΗIV εμφανίστηκε από έναν τύπο χιμπατζή και μεταλλάχθηκε σε μια παγκόσμια σύγχρονη πανούκλα. Οι SARS, MERS και ο ιός Covid-19 που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 είναι όλοι οι κορωνοϊοί που πήδηξαν στον άνθρωπο από άγνωστες "δεξαμενές" - τον όρο που χρησιμοποιούν οι ιολόγοι για τους φυσικούς ξενιστές του ιού - στο βασίλειο των ζώων. Το Covid-19 θεωρείται ότι προέρχεται από την Κίνα, πιθανώς από νυχτερίδες.

Ο Muyembe πιστεύει ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από την πανδημία του κορωνοϊού, και πιο αποκαλυπτικοί.
Νέοι ιοί αυξάνονται

Δεδομένου ότι η πρώτη μόλυνση από ζώο σε άνθρωπο, ο κίτρινος πυρετός, εντοπίστηκε το 1901, οι επιστήμονες έχουν βρει τουλάχιστον 200 άλλους ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνα του Mark Woolhouse, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανακαλύπτονται νέα είδη ιών με ρυθμό τριών έως τεσσάρων το χρόνο. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από ζώα.

Οι ειδικοί λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων ιών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής και του εμπορίου άγριων ζώων.

Καθώς οι φυσικοί τους βιότοποι εξαφανίζονται, ζώα όπως αρουραίοι, νυχτερίδες και έντομα επιβιώνουν όταν εξαφανίζονται μεγαλύτερα ζώα. Είναι σε θέση να ζουν μαζί με τα ανθρώπινα όντα και συχνά υπάρχει υποψία ότι είναι οι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν νέες ασθένειες στον άνθρωπο.
Δεκάδες νέοι κορωνοϊοί έχουν βρεθεί σε νυχτερίδες τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν ξέρει πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι για τον άνθρωπο.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο οι μολύνθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι με Έμπολα παραμένει μυστήριο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ζωονόσοι όπως ο Έμπολα και ο  Covid-19 κάνουν το άλμα όταν τα άγρια ζώα σφαγιάζονται.

Το λεγόμενο " bushmeat" είναι η παραδοσιακή πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους που ζουν στα τροπικά δάση, αλλά τώρα εμπορεύεται πολύ μακριά και εξάγεται παγκοσμίως. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι «bushmeat» λαμβάνονται από τη λεκάνη του ποταμού Κογκό κάθε χρόνο.
Οι καπνιστές μαϊμούδες, τα μαυρισμένα με αιθάλη τμήματα του πύθωνα και τα πεταμένα ζαμπόν του satatunga, μια αντιλόπη που κατοικεί στο νερό, είναι μερικά από τα εμπορεύματα σε τέτοιες αγορές.

¨Ειναι όμως απίθανο να μεταφέρουν επικίνδυνους ιούς, οι οποίοι θα σκοτώνονταν από τη διαδικασία μαγειρέματος - αν και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και το μαγειρεμένο κρέας πρωτευόντων δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Τα ζωντανά ζώα στην λεγόμενη «υγρή» αγορά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή.

Εκεί υπάρχουν μέχρι και νεαροί κροκόδειλοι . Οι έμποροι προσφέρουν βαρέλια γιγαντιαίων σαλιγκαριών, χελωνών και χελωνών γλυκού νερού. Αλλού υπάρχουν μαύρες αγορές από ζωντανούς χιμπατζήδες και περισσότερα εξωτικά ζώα, μερικά εμπορεύονται μάλιστα σε ιδιωτικές συλλογές.


Σύμφωνα με το BBC, η Ασθένεια  X" μπορεί να βρίσκεται μέσα σε οποιοδήποτε από αυτά τα ζώα, που φτάνουν στη μητρόπολη από φτωχούς ανθρώπους που εξυπηρετούν τις γεύσεις των πλούσιων για εξωτικά γεύματα και κατοικίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα