Η αναπαράσταση του θείου δράματος στον Κάθηκα

Οι κάτοικοι του Κάθηκαν, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το πρωί στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του θείου δράματος, το έθιμο που η κοινότητα τηρεί με ευλάβεια για 50 χρόνια.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας, περιστοιχισμένος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και κατοίκους της κοινότητας, υποδυόμενος τον Ιησού Χριστό και μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό, διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.

«Συνεχίζουμε

μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και 50 έτη από τον ιερέα της κοινότητας Παπασάββα Παπασάββα, και είναι η αναπαράσταση της Μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού το Ναζωραίο προς τον Γολγοθά», είπε.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Ευχήθηκε τέλος "Καλή Ανάσταση" και πρώτα στην Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε από τους παλαιότερους κατοίκους του Κάθηκα, ο Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν εκεί.

Επιστρέφοντας στον Κάθηκα άρχισε το έθιμο της αναπαράστασης της πορείας προς το Γολγοθά, μεταφέροντας ο ίδιος τον Σταυρό. Μετά τον θάνατο του, το καθήκον αναλαμβάνει ο εκάστοτε Κοινοτάρχης και μεταφέρει τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα