Η ανάλυση Κατσουρίδη για πρόταση Ακιντζί στο Κυπριακό (vid)

Την δική του άποψη ανέπτυξε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, αναφορικά με την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό καθώς επίσης και τις δηλώσεις Οζερσάι στα θέματα ενέργειας.

Ερωτηθείς αρχικώς για το τι μπορούμε να πράξουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία στο ενδεχόμενο που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της και εγκαταστήσει εν τέλει γεωτρύπανο εντός του

τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κατσουρίδης ήταν σχεδόν λακωνικός.

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση ΠτΔ σε Ακιντζί για στρατηγική συμφωνία

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να το παρεμποδίσουμε η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποταθεί σε όλα τα διεθνή όργανα πολιτικά και νομικά».

Διαβάστε επίσης: Οι διαφορετικές αντιδράσεις των κομμάτων για πρόταση Ακιντζί

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την πλευρά μας εκτός εάν παρέμβουν τρίτοι κάτι που όμως πρέπει να θεωρείται πολύ δύσκολο.

Διαβάστε επίσης: Α.Κυπριανού:Αμηχανία&έντονη ανίδραση Κυβ.για πρόταση Ακιντζί

Σε σχέση με την πρόταση Ακιντζί κατά την οποία κάλεσε την Ε/κ πλευρά να δηλώσει αν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες και ακολούθως να προχωρήσουν σε μια συμφωνία πακέτο, ο κ. Κατσουρίδης θέλησε να διασαφηνίσει πρώτα ότι το πλαίσιο ονομάζεται ως τέτοιο γιατί δεν αποτελεί σχέδιο λύσης.

Κατά συνέπεια υπογράμμισε δεν μπορεί να αποτελεί και πακέτο λύσης.

Το δεύτερο σημείο που υπογράμμισε, είναι ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει ένα σημείο στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εγγυήτριες δυνάμεις και κυρίως την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να αναμένεται από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωση ότι είναι σύμφωνη με την τοποθέτηση Ακιντζί ή ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να δώσει διευκρινήσεις επ’ αυτού.

Διευκρινήσεις ωστόσο ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης πρέπει να δώσει και στις θέσεις που εξέφρασε στο δείπνο αλλά και παλαιότερα σε σχέση με την ΑΟΖ.

Παρά ταύτα ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι διαβλέπει πως υπάρχει μια «χρυσή» όπως την χαρακτήρισε ευκαιρία από πλευράς Η.Ε για επανέναρξη των συνομιλιών.

Αυτό διότι όπως εξήγησε και οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα