Επιστολή Οσάτσι για άθλιες συνθήκες κράτησης δυο Ρωσίδων

Επιστολή με την οποία ζητά την άμεση απελευθέρωση δυο νέων γυναικών επιχειρηματιών από την Ρωσία, απέστειλε ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι, κάνοντας λόγο για αγενή συμπεριφορά και παράλογη κράτηση, υπό άθλιες μάλιστα συνθήκες.

Εξέφρασε μάλιστα μεγάλη ανησυχία για το συμβάν και ζήτησε τόσο την άμεση απελευθέρωσή τους, όσο και την δικαιολόγηση των ενεργειών εκ μέρους των κυπριακών Αρχών.

Στην εν λόγω επιστολή με

παραλήπτη τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού με κοινοποίηση στον Υπουργό Εξωτερικού Νίκο Χριστοδουλίδη την οποία εξασφάλισε το SigmaLive, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρεται σε «απάνθρωπες» και «ελεεινές» συνθήκες κάτω από τις οποίες χωρίς πειστική αιτιολόγηση κρατήθηκαν οι δύο Ρωσίδες υπήκοοι.

Τι λέει το Υπουργείο Εσωτερικών

Κληθείς από το SigmaLive να σχολιάσει την επιστολή, ο κος Κυπριανού επιβεβαίωσε το περιστατικό διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δυο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες την άλλη ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις της ρωσικής πρεσβείας.

«Δημιουργήθηκε η υποψία ότι ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν χωρίς να κατέχουν τις κατάλληλες άδειες. Ωστόσο μετά το έντονο ενδιαφέρον της ρωσικής πρεσβείας και τις σαφείς διαβεβαιώσεις που αυτή παρείχε περί του αντιθέτου, την επόμενη ημέρα τους δόθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις και τους επετράπη η είσοδος στην Δημοκρατία», σημειώνει.

Όσον αφορά στις αναφορές για άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τον κο Κυπριανού η επιστολή έχει διαβιβαστεί τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι αν κρίνουν απαραίτητο θα διενεργήσουν σχετικές έρευνες. Ωστόσο, προσθέτει, ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει τέτοιου είδους παράπονα για τις συνθήκες κράτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τι αναφέρει η επιστολή

Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι δύο γυναίκες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της καλοκαιρινής ένδυσης, έφτασαν στην Κύπρο στις 26 Απριλίου με σκοπό τις διακοπές και την φωτογράφιση προϊόντων της οικογενειακής επιχείρησης στην Αγία Νάπα, χωρίς όμως να έχουν αγοράσει εισιτήρια επιστροφής, κάτι που φαίνεται ότι προβλημάτισε τις Αρχές οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στάση των Αρχών παρέμεινε η ίδια, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν ήδη προπληρώσει την θεώρηση εισόδου, καταλύματα στην Αγία Νάπα αλλά και ότι είχαν ήδη επισκεφθεί την Κύπρο άλλες δυο φορές κατά το παρελθόν, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2017 και από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μέχρι τον Ιανουάριο.

«Ποτέ πριν δεν μας είχαν φερθεί έτσι» φέρονται να είπαν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόκειται για κόρες δυο γνωστών και διακεκριμένων Ρώσων επιχειρηματιών από την πόλη Νιζχινίι Νοφγκορόντ οι οποίοι ενημερώθηκαν σε από την πρώτη στιγμή και ετοιμάζονται να καταφύγουν στα ρωσικά μέσα για δημοσιοποίηση της υπόθεσής.

«Παρόλα αυτά οι δυο κοπέλες συνελήφθησαν και τους συμπεριφέρθηκαν λες και επρόκειτο για εγκληματίες, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ τις κλείδωσαν στην αίθουσα υποδοχής χωρίς καμία εξήγηση για πολλές ώρες. Αργότερα ενημερώθηκαν ότι θα αποστέλλονταν πίσω, λόγω του ότι δεν είχαν εισιτήρια επιστροφής και δεν μπορούσαν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τις προηγούμενες επισκέψεις τους στην Κύπρο», αναφέρει ο πρέσβης.

Μετά από αυτό, οι δυο γυναίκες αγόρασαν μέσω ίντερνετ εισιτήρια επιστροφής για τις 26 Μαΐου, ωστόσο ούτε αυτό έπεισε τις Αρχές, οι οποίες φέρονται να τις κράτησαν έγκλειστες στο δωμάτιο με όλα τα αιτήματά τους για φαγητό και νερό να αγνοούνται και το μέλλον τους να παραμένει αβέβαιο.

Σύμφωνα δε με την επιστολή, δεν τους επετράπη ούτε να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, δεν τους επεστράφησαν τα διαβατήρια ενώ οι αποσκευές τους κρατούνταν μακριά και σε άγνωστο μέρος.

Στις 23:00 της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να κοιμηθούν σε «ένα βρόμικο δωμάτιο κράτησης χωρίς κλινοσκεπάσματα και χωρίς πρόσβαση στις αποσκευές τους», ενώ μετά από πολλαπλά αιτήματα τους δόθηκαν κάποια σάντουιτς και νερό…μετά πληρωμής.

Παράλληλα, κανείς δεν απαντούσε στα περαιτέρω καλέσματά τους, ενώ μία φορά στις τρεις ώρες «κάποιος εισερχόταν στο δωμάτιο και αποχωρούσε την ίδια στιγμή, χωρίς να ικανοποιεί κάποιο από τα αιτήματά τους».

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι μια από τις γυναίκες πάσχει από κρίσεις πανικού, κάτι που επίσης δεν φέρεται λήφθηκε υπ’ όψιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα