Τουρκικό ΥΠΕΞ για διορισμό απεσταλμένης: Οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον διορισμό την απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό. 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον διορισμό της Maria Ángela Holguin Cuéllar, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως Προσωπικού Απεσταλμένου του για την Κύπρο.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους στον εν λόγω

διορισμό υπό δύο προϋποθέσεις. Το πρώτο είναι ότι η εντολή του Προσωπικού Απεσταλμένου θα περιοριστεί στη διερεύνηση εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για την έναρξη νέων, επίσημων διαπραγματεύσεων διευθέτησης. Το δεύτερο είναι ότι η διάρκεια της εντολής του Προσωπικού Απεσταλμένου δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες. Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, H.E. Ο κ. Tatar, υπογράμμισε επίσης αυτά τα δύο σημεία.

Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί αναφέρεται και στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι απολύτως σαφές ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, το οποίο έχει διαπραγματευτεί επανειλημμένα για περισσότερο από μισό αιώνα και δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ξεπερασμένο και εξαντλημένο. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο είναι η επαναβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Επομένως, η επίτευξη κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης. Το να ξεκινήσουμε και πάλι μια διαδικασία αναζήτησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, της οποίας η ζωή έχει λήξει, αποκλείεται.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η εξάμηνη εντολή του Προσωπικού Απεσταλμένου θα είναι υπεραρκετή για να εξακριβωθεί, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης, εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για να ξεκινήσουν νέα, επίσημες διαπραγματεύσεις διευθέτησης.

Ευχόμαστε στην Προσωπική Απεσταλμένη, κα Holguin Cuéllar, καλή επιτυχία στη νέα της αποστολή. Τονίζουμε την προσδοκία μας ότι η έκθεσή της θα αντικατοπτρίζει αντικειμενικά τις θέσεις των πλευρών και την πραγματικότητα στο νησί, θα βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και θα καταγράψει ποια ρεαλιστική μελλοντική πορεία δράσης θα μπορούσε να ακολουθηθεί με βάση αυτά τα συμπεράσματα.

Press Release Regarding the Appointment of Maria Ángela Holguin Cuéllar, Former Minister of Foreign Affairs of Colombia, as the Personal Envoy of the Secretary-General of the United Nations on Cyprus https://t.co/mZUb1iM4Sz pic.twitter.com/jZ7stYIj2F

Turkish MFA (@MFATurkiye) January 5, 2024

Διαβάστε επίσης: Χαιρετίζουν τον διορισμό Κουεγιάρ Ζοζέπ Μπορέλ και Ελίσα Φερέιρα

Keywords
Τυχαία Θέματα