Η Β. Κορέα εκτόξευσε 60 οβίδες κοντά στο νησί Γιονπγιόνγκ

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε πάνω από 60 οβίδες κοντά στο νησί Γιονπγιόνγκ το Σάββατο, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μια ημέρα αφότου και οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ίδια περιοχή κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους.

Οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησαν πυρά πυροβολικού με πάνω από 60 βολές από την βορειοδυτική περιοχή του νησιού Γιονπγιόνγκ

σήμερα περίπου μεταξύ 16:00 και 17:00 (09:00 έως 10:00 ώρα Κύπρου), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κοινό Αρχηγείο Επιτελείου της Νότιας Κορέας (JCS).

Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πάνω από 200 βλήματα πυροβολικού κοντά στο Γιονπγιόνγκ και το Μπανγκγιόνγκ, δύο αραιοκατοικημένα νησιά που βρίσκονται ακριβώς νότια ενός de facto θαλάσσιου συνόρου μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι κάτοικοι των δύο νησιών έλαβαν εντολή να μεταβούν σε καταφύγια και τα πορθμεία έκλεισαν εν μέσω μιας από τις πιο σοβαρές στρατιωτικές κλιμακώσεις στη χερσόνησο από τότε που η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε οβίδες σε ένα από τα νησιά το 2010.

Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, οι οβίδες της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκαν σε μια ζώνη ασφαλείας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μείωσης της έντασης του 2018, η οποία κατέρρευσε τον Νοέμβριο μετά την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου από τον Βορρά.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε το Σάββατο ότι «τα επαναλαμβανόμενα πυρά πυροβολικού εντός της απαγορευμένης εχθρικής ζώνης από τη Βόρεια Κορέα αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και κλιμακώνουν τις εντάσεις». Εξέδωσε «ισχυρή προειδοποίηση» και προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως τέτοιες ενέργειες.

«Η Βόρεια Κορέα, μετά τον ισχυρισμό της για την πλήρη ακύρωση της «Στρατιωτικής Συμφωνίας της 19ης Σεπτεμβρίου», συνεχίζει να απειλεί τους πολίτες μας με συνεχή πυρά πυροβολικού εντός της απαγορευμένης ζώνης εχθρικής ενέργειας», ανέφερε το JCS. «Σε απάντηση, ο στρατός μας θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει το έθνος μας», σημείωσε.

"Κανένα αποτέλεσμα"

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ασκήσεις της με πραγματικά πυρά δεν είχαν καν «έμμεσο αποτέλεσμα» στα συνοριακά νησιά.

Το Γιονπγιόνγκ, το οποίο έχει περίπου 2.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 115 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ. Το Μπανγκγιόνγκ, με πληθυσμό 4.900 κατοίκων, βρίσκεται περίπου 210 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ.

Τον Νοέμβριο, η Σεούλ ανέστειλε εν μέρει την στρατιωτική συμφωνία του 2018 για να διαμαρτυρηθεί για την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ. Στη συνέχεια, η Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε εντελώς τη συμφωνία.

Το 2010, ως απάντηση σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά της Νότιας Κορέας κοντά στα θαλάσσια σύνορα, η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε το νησί Γιονπγιόνγκ, σκοτώνοντας τέσσερεις Νοτιοκορεάτες - δύο στρατιώτες και δύο πολίτες. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση σε περιοχή αμάχων από τον πόλεμο της Κορέας το 1950-53.

Η Νότια Κορέα ανταπέδωσε τα πυρά σε μια ανταλλαγή που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν περισσότερες από 200 οβίδες, πυροδοτώντας φόβους για πλήρη πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κορέων βρίσκονται σε ένα από τα χειρότερα σημεία των τελευταίων δεκαετιών, αφού ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατοχύρωσε το καθεστώς της χώρας ως πυρηνικής δύναμης στο σύνταγμα, ενώ έκανε δοκιμές με πολλούς προηγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Σε συνεδριάσεις στο τέλος του έτους, ο Κιμ προειδοποίησε για πυρηνική επίθεση στον Νότο και ζήτησε να αυξηθεί το στρατιωτικό οπλοστάσιο της χώρας, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να "ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή".

Την Παρασκευή, το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) μετέδωσε ότι ο Κιμ ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων «δεδομένης της επικρατούσας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί από την χώρα να είναι πιο σταθερά προετοιμασμένη για μια στρατιωτική αναμέτρηση με τον εχθρό».

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Βόρεια Κορέα ότι παρείχε στην Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους και εκτοξευτές πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον το χαρακτήρισε ως κλιμάκωση της υποστήριξης της Πιονγκγιάνγκ προς την Μόσχα.

Οι δύο Κορέες παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο, επειδή η σύγκρουση του 1950-53 έληξε με ανακωχή, όχι με συνθήκη, και το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μεταξύ τους είναι ισχυρά οχυρωμένο, με τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους να μην έχουν ποτέ επισήμως οριοθετηθεί.

Διαβάστε επίσης: Στους 91 οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις του ΙΚ στο Ιράν

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα