Η αμοιβή των CEOs ξεπερνά τον ετήσιο μισθό των εργαζομένων

Τα αφεντικά των μεγαλύτερων δημόσιων εταιρειών της Βρετανίας, θα λάβουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα τις πρώτες τέσσερις ημέρες του 2018 από όσα κερδίζουν ετησίως οι τυπικοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Η δεξαμενή σκέψης «The High Pay Center» και ο οργανισμός Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), έχουν δώσει στην 4η Ιανουαρίου την ονομασία "Fat Cat Thursday" για να αναδείξουν τα ευρήματά τους.

Οι δύο

οργανισμοί αναφέρουν ότι η μέση αμοιβή των Διευθυνόντων Συμβούλων (CEO) σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, θα ξεπεράσουν κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες του 2018 τον μέσο ετήσιο μισθό των υπαλλήλων, ο οποίος ανέρχεται στα £28.758 (€32.328).

Αν και η αμοιβή των εκτελεστικών στελεχών έχει μειωθεί εν μέσω μιας «περιορισμένης» συγκράτησης δαπανών από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, οι δύο οργανισμοί που ετοίμασαν την έκθεση προειδοποιούν ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανώτερων και μέσων εργαζομένων «παραμένει μεγάλο».

"Ενώ ήταν ενθαρρυντικό να δούμε πέρσι μια μικρή συγκράτηση στους μισθούς των επικεφαλής ορισμένων εταιρειών του FTSE 100, εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολικά και αδικαιολόγητα μεγάλο χάσμα μεταξύ του επικεφαλής και του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού", δήλωσε ο Stefan Stern, διευθυντής της «The High Pay Centre».

Η μέση αμοιβή των Διευθυνόντων Συμβούλων είχε μειωθεί κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2016, σε 4,5 εκατομμύρια στερλίνες (5,1 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσαν οι δεξαμενές σκέψεις.

Ωστόσο, αυτή παραμένει 120 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης, σημειώνοντας μόνο μικρή μείωση στην αναλογία 122 προς 1 του προηγούμενου έτους.

"Χρειαζόμαστε να επανεξετάσουμε σε βάθος για το πώς και γιατί επιβραβεύουμε τους CEOs, λαμβάνοντας υπόψη μια πολύ πιο ισορροπημένη βαθμολογία επιτυχίας πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα, εξετάζοντας ευρύτερα τις επιπτώσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους της επιχείρησης, από τους εργαζόμενους μέχρι την κοινωνία ευρύτερα", δήλωσε ο Peter Cheese, Διευθύνων Σύμβουλος στην CIPD.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα