Η απάντηση Αναστασιάδη για επίμαχη δήλωση για ΑΟΖ

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφερόμενος στην πρόσφατη τοποθέτησή του που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε πως η δήλωσή του διαχωρίζετο σε δύο σκέλη και αφορούσε πρώτα τις πάγιες θέσεις της ΚΔ και του ιδίου προσωπικά και μετά τις θέσεις της Τουρκίας.

Σάλος από δήλωση ΠτΔ για ΑΟΖ κατεχομένων - Οι αντιδράσεις

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος δήλωσε:

Η κυβέρνηση και η ΚΔ δεν έχει να αντιμετωπίσει καμιά απειλή. Προχωρεί επιτυχώς στην

άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς.

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της ΚΔ, μεταξύ τους και οι Τ/κ. Οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του κυπριακού λαού.

Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων και του συνόλου του κυπριακού λαού και, συνεπώς, δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν να θεωρούν ανύπαρκτη την ΚΔ και υπαρκτή την «τ/κ δημοκρατία».

Προς ανάδειξη της τουρκικής αντιφατικότητας και υποκρισίας, προσέθεσα δεικτικά: αν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν σε όσα αναλογούν στην ΑΟΖ στην εν λόγω παράνομη οντότητα.

Συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, για να προσθέσω πως αυτό είναι θέση της Τουρκίας, λέγοντας -επί λέξει- ότι αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους κι όχι εμάς.

Κάποιοι παρέλειψαν ηθελημένα αναφορά στις δικές μας θέσεις, όπως και εσκεμμένα απομόνωσαν τη δεικτική μου αναφορά στις τουρκικές θέσεις.

Δεν είναι πρόθεσή μου να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις με τον οποιοδήποτε, όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, να μειώσουν την ιστορικότητα της πρώτης επίσκεψης ΠτΔ στη Σαουδική Αραβία και τα όσα έχουμε επιτύχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα