Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το συντομότερο, αν και χαρακτηρίζει την απόφαση ανεπαρκή.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «χαιρετίζουμε την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Ράφα στη Γάζα και να ανοίξει αμέσως τη συνοριακή πύλη της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια».

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αναμένουμε ότι όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

θα εφαρμοστούν γρήγορα από το Ισραήλ. Για να διασφαλιστεί αυτό, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνει αυτό που του αναλογεί», προσθέτει.

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει τις επιθέσεις του κατοχικού Ισραήλ, που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και τη Ράφα από τις 7 Οκτωβρίου και να ανοίξει το δρόμο για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι σημαντική αλλά ανεπαρκής για να τελειώσει το αίμα και τα δάκρυα».

Ο κ. Τουντς αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο το συντομότερο δυνατό.

«Το βάρβαρο Ισραήλ, το οποίο προκάλεσε το θάνατο σχεδόν 36 χιλιάδων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80 χιλιάδων Παλαιστινίων τους τελευταίους 8 μήνες, πρέπει να βάλει τέλος στον πόλεμο και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να ενεργεί ως τρομοκρατική οργάνωση και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Τουντς «οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι από την ανθρώπινη συνείδηση, θα πρέπει να τιμωρηθούν το συντομότερο δυνατό». Πρόσθεσε ότι ως Τουρκία, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ και να τιμωρηθούν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AKΡ Ομέρ Τσελίκ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «η απόφαση που ελήφθη από το Διεθνές Δικαστήριο για τον τερματισμό των βίαιων επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας και για το άνοιγμα της συνοριακής πύλης της Ράφα στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι πολύ ζωτικής σημασίας και σημαντική. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα εκπληρώσει αμέσως τις απαιτήσεις αυτής της απόφασης».

«Το πώς θα αντικατοπτριστεί αυτή η απόφαση στο πεδίο θα είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για τα κράτη που διεκδικούν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί πίσω από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και να ακολουθήσει την απόφαση», προσθέτει.

«Είναι απαράδεκτο όσοι ίδρυσαν αυτούς τους θεσμούς και τα δικαστήρια για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες αξίες να μην λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους θεσμούς όταν πρόκειται για τη Γάζα», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγκυρα, Ισραήλ, Δικαστηρίου, Χάγης,agkyra, israil, dikastiriou, chagis