Η Αγ. Νάπα παρέλαβε την προτομή του ποιητή Γιώργου Σεφέρη

Η Αγία Νάπα παρέλαβε σήμερα την προτομή του Ελληνα Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, από τη δημιουργό της, Μαρία Κυπριανού.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το έργο διαστάσεων 90 Χ 75 Χ 80 εκατοστών, είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος μίας συνηθισμένης προτομής και κατασκευάστηκε από πηλό. Η προτομή αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από προσωπική πρωτοβουλία του Υπουργού Δρ. Νίκου Χριστοδουλίδη προς την Αγία Νάπα, δωρεά που είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του 4ου Συμποσίου Σεφέρη

που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα».

Παραλαμβάνοντας την προτομή ο Αντιδήμαρχος και εκτελών χρέη Δημάρχου Χρήστος  Ζαννέτου «ευχαρίστησε τη δημιουργό για το εξαιρετικό έργο που φιλοτέχνησε και τον Υπουργό Εξωτερικών για την υλοποίηση της δέσμευσής του να δωρίσει το Υπουργείο του, στο Δήμο Αγίας Νάπας ένα τόσο σημαντικό έργο».

Πρόσθεσε πως «η προτομή του Γιώργου Σεφέρη θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του Κέντρου Σεφερικών Μελετών, το οποίο θα στεγαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο σε ειδικό χώρο επέκτασης του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα». Το Κέντρο εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε προσωρινό χώρο και σε αυτό  υπάρχει μέρος του προσωπικού Αρχείου του Πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και νυν Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Γιώργου Γεωργή και του Μελετητή Δημήτρη Δασκαλόπουλου».

Η δημιουργός του έργου Μαρία Κυπριανού ανέφερε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη η ανάθεση από τον Δήμο Αγίας Νάπας της φιλοτέχνησης της προτομής του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των σπουδαίων ποιητών. Γι’αυτό και προσπάθησα όσο ήταν δυνατό να πλησιάσω τη μορφή του μεγάλου Ελληνα Νομπελίστα, ώστε να θυμίζει τον ποιητή και συγχρόνως ήθελα να το κάνω με το δικό μου τρόπο για να μην είναι στα πρότυπα της  κλασσικής και αυστηρής προτομής».

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Κίκης Κωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του και έδωσε τα εύσημα στην Κύπρια καλλιτέχνη για το «εξαιρετικό» όπως το χαρακτήρισε έργο της.

Σημείωσε επίσης ότι το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου τον δικαιώνει αφού είχε εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν στο Συμπόσιο Γλυπτικής και Κύπριοι καλλιτέχνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νάπα, Γιώργου Σεφέρη,napa, giorgou seferi