H FIFPro θέλει να φέρει επανάσταση στις μεταγραφές!

Το 1995 η απόφαση για τον Βέλγο Ζαν-Μαρκ Μποσμάν άνοιξε το δρόμο, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινούνται σε άλλους συλλόγους στη λήξη του συμβολαίου τους, χωρίς να καταβάλλεται κόστος μεταγραφής.

Σήμερα η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση κατά του μεταγραφικού συστήματος μετά την απόφαση Μπόσμαν, καθώς προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση αυτή της FIFPro στοχεύει κατά της FIFA και η ένωση των ποδοσφαιριστών ισχυρίζεται ότι το ισχύον μεταγραφικό

σύστημα είναι κατά του ανταγωνισμού, αδικαιολόγητο και παράνομο. Ο πρόεδρος της FIFPro, Φιλίπ Πιά, δήλωσε ότι το μεταγραφικό σύστημα, κατά το οποίο οι παίκτες πωλούνται μεταξύ συλλόγων για κόστη που κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες ευρώ έως δεκάδες εκατομμύρια, αντιπροσωπεύει «τα συμφέροντα των καρτέλ».

Η FIFPro προσθέτει ότι, μακριά από την αίγλη των μεγάλων πρωταθλημάτων και του Champions League, χιλιάδες ποδοσφαιριστές δυσκολεύονται να πληρωθούν στην ώρα τους. Έτσι, η ένωση των ποδοσφαιριστών ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το επιχείρημα της FIFPro ότι οι μεταγραφικοί κανονισμοί εμποδίζουν τους συλλόγους από το να ανταγωνίζονται δίκαια στην αγορά για την απόκτηση αθλητικού ταλέντου. Με αυτόν τον τρόπο, η FIFPro ισχυρίζεται ότι οι κανονισμοί βλάπτουν τα συμφέροντα των παικτών, των μικρού και μεσαίου μεγέθους επαγγελματικών συλλόγων και των υποστηρικτών τους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει το κλειδί για τη μεταρρύθμιση της βιομηχανίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου περισσότερο απ' όσο μπορεί οποιαδήποτε διαδικασία εσωτερικής μεταρρύθμισης, με την απλή εφαρμογή του νόμου», δήλωσε ο Πιά και συνέχισε: «Η FIFA απέτυχε να διαχειριστεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο που απέτυχε να διαχειριστεί τον εαυτό της. Τα εμπορικά συμφέροντα των λίγων επικρατούν, ενώ η πλειοψηφία των παικτών και των συλλόγων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Είναι καιρός το κράτος Δικαίου να υπερισχύσει έναντι των συμφερόντων των καρτέλ. Όσοι επωφελούνται από αυτό είναι λίγοι: μεγάλοι σύλλογοι, ατζέντηδες και ιδιοκτήτες τρίτων. Αυτοί που υπονομεύονται είναι πολλοί και τώρα εμείς ζητάμε αλλαγή».

Οι ισχύοντες κανονισμοί των μεταγραφών, οι οποίοι διέπονται από τους κανονισμούς της FIFA για το καθεστώς και τις μεταγραφές των παικτών (RSTP), έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2001, αφού πρώτα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, η FIFPro καταγγέλλει ότι έχουν αποτύχει να πραγματοποιήσουν τους αρχικούς στόχους τους, όπως συμβολαιακή σταθερότητα, αναδιανομή των εσόδων, ανταγωνιστική ισορροπία, ακεραιότητα και σταθερότητα των διοργανώσεων, καθώς και την προπόνηση νεαρών ποδοσφαιριστών. Η FIFPro τονίζει ότι οι στόχοι της είναι να δημιουργήσει τον υψηλότερο δυνατό αριθμό ποιοτικών θέσεων εργασίας για ποδοσφαιριστές, να διασφαλίσει ότι οι παίκτες πληρώνονται εγκαίρως και ότι οι ποινές και η αποζημίωση για παραβιάσεις συμβολαίου να κατανέμονται εξίσου ανάμεσα σε συλλόγους και ποδοσφαιριστές.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε έναν κόσμο του ποδοσφαίρου χωρίς το σύστημα μεταγραφών» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Τέο φαν Σέγκελεν, και συμπλήρωσε: «Μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μπορούν να θεσπιστούν καλύτεροι κανόνες στην αγορά εργασίας. Αρκετά ισορροπημένοι εναντίον των αναγκών των συλλόγων, μαζί με ένα βελτιωμένο μοντέλο κατανομής εσόδων, θα διαφυλάξουμε το μέλλον του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες έχουν τη βιωσιμότητα αυτού του παιχνιδιού και της βιομηχανίας στην καρδιά και θα ενεργήσουν υπεύθυνα. Για χρόνια έχουμε προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση με τα άλλα μέρη και αποτύχαμε. Χιλιάδες από τα μέλη μας, οι οποίοι περνούν μήνες χωρίς να πληρώνονται είναι απελπισμένοι. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται από αυτή τη μεταγραφική αγορά για το προσωπικό κέρδος τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα