Η Emirates είναι καλή για την Ευρώπη και για την Κύπρο

Η Emirates συμβάλλει στην άμεση, έμμεση και παραπληρωματική απασχόληση 560 Κυπρίων

Η Emirates, ένας παγκόσμιος σύνδεσμος ανθρώπων, τόπων και οικονομιών, συμβάλλει στην άμεση, έμμεση και παραπληρωματική απασχόληση 560 Κυπρίων στο Ντουμπάι και για την καθημερινή λειτουργία της στην Κύπρο. Σε ολόκληρη την ΕΕ το 2013/14, η Emirates

στήριξε 85.100 θέσεις εργασίας, που ισοδυναμούν με €6.8 δισεκατομμύρια ΑΕΠ του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, οι παραδόσεις αεροσκαφών Airbus A380 στην Emirates για την ίδια περίοδο στήριξαν 41.000 θέσεις εργασίας, που ισοδυναμούν με €3.4 δισεκατομμύρια ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια μελέτη που μέτρησε και αξιολόγησε τις κοινωνικο-οικονομικές επιδράσεις της Emirates στην ευρωπαϊκή οικονομία, που πραγματοποιήθηκε από τους κορυφαίους ευρωπαίους συμβούλους, Frontier Economics.

Εκτός από τις θέσεις για έλεγχο εισιτηρίων και τις θέσεις γραμματειακού προσωπικού, η αεροπορική εταιρεία συμβάλλει στην κυπριακή οικονομία σε καθημερινή βάση μέσω αγορών μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών που περιλαμβάνουν τέλη αεροδρόμιου και προσγείωσης, εξυπηρέτησης εδάφους και διαχείρισης αποσκευών, καύσιμα, υπηρεσίες πληροφορικής, διαφήμισης, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και υπηρεσίες σοφέρ, καθώς και υπηρεσίες συντήρησης. Πέραν του ότι αυτή η δραστηριότητα έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κυπριακή οικονομία, η Emirates επίσης προσφέρει στην Κύπρο μια ζωτική σύνδεση προς την Ανατολή.

«Η Κύπρος ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εξυπηρετήθηκαν από την Emirates όταν ενώθηκε με το παγκόσμιο δίκτυο, με βάση το Ντουμπάι, το 1994. Από τις αρχικές τρεις πτήσεις την εβδομάδα πριν από 21 χρόνια, σήμερα η Emirates συνδέει την Κύπρο με το Ντουμπάι και πέρα από αυτό, σε καθημερινή βάση, προσφέροντας ανυπολόγιστη αξία στην Κύπρο όσον αφορά την συνδεσιμότητα,» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hermes Airports, Wes Porter. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 χρόνων, μέσα από την αδιάλειπτη λειτουργία της στην Κύπρο, η Emirates έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της προς την Κύπρο με την αναβάθμιση της χωρητικότητάς της για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των επιβατών και την ενίσχυση των εμπορικών ευκαιριών.»

Η Emirates θεωρείται σαν ο κύριος αερομεταφορέας προγραμματισμένων πτήσεων συνδέοντας ταξιδιώτες από την Κύπρο με πάνω από 100 προορισμούς μέσω του Ντουμπάι στα ανατολικά και με τη Μάλτα. Η Emirates προσφέρει επί του παρόντος 474 θέσεις προς και από την Κύπρο - σε καθημερινή βάση – εξυπηρετώντας, ως ιδανικός αερομεταφορέας, επιχειρηματίες και ταξιδιώτες αναψυχής από την Άπω Ανατολή για να επισκεφθούν για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους την Κύπρο.

Η Emirates έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου. Εκτός από τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, η Emirates SkyCargo προσφέρει χωρητικότητα 13 τόνων στην κοιλιά του αεροσκάφους σε ένα Airbus 330-200, αυξάνοντας περαιτέρω τις εμπορικές προοπτικές για την Κύπρο σε όλο το δίκτυο της Emirates. Βασικές εξαγωγές από την Κύπρο περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα όπως και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι κύριες εισαγωγές είναι τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, φαρμακευτικά προϊόντα, ζωντανά ψάρια, λουλούδια, και φρέσκα λαχανικά.

Ο Sir Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates Airline, σχολίασε: «Η Emirates είναι πλήρως δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή αγορά. Η σχέση πηγαίνει πίσω στο 1987, όταν πρωτοξεκινήσαμε να πετάμε από το Ντουμπάι προς το Γκάτγουικ του Λονδίνο. Η Κύπρος ήταν ο όγδοος (8ος) ευρωπαϊκός προορισμός και η 26η χώρα παγκοσμίως.

«Σήμερα, η Emirates εκτελεί πάνω από 350 επιβατικές πτήσεις την εβδομάδα από την Ευρώπη, παρέχοντας παγκόσμια συνδεσιμότητα μέσω του κόμβου μας στο Ντουμπάι. Οι ευεργετικές επιδράσεις της Emirates στην οικονομία είναι σημαντικές. Με βάση την έκθεση της Frontier, στηρίξαμε πάνω από εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη μέσω των υπηρεσιών μας και των αγορών των αεροσκαφών μας από την Airbus. Με την τόνωση της ζήτησης για ταξίδια και φορτία, ιδίως στις αγορές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από άλλες αεροπορικές εταιρείες, η Emirates συμβάλλει στις οικονομίες των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε», δήλωσε ο Sir Tim Clark.

Η μελέτη που διεξήχθη από την Frontier αποδεικνύει ότι η παρουσία της Emirates σε 28 ευρωπαϊκούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως στις αποκεντρωμένες αγορές που παραδοσιακά έχουν αγνοηθεί από άλλους φορείς.

Ο Dan Elliott, Ιδρυτής και Διευθυντής της Frontier Economics, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η άμεση, έμμεση και παραπληρωματική επίδραση των δραστηριοτήτων της Emirates και η ανάπτυξη της σύνδεσης με δευτερεύουσες ευρωπαϊκές πόλεις, ιδίως, δημιουργεί μια σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της ΕΕ. Τα οικονομικά οφέλη που αυτή η συνδεσιμότητα φέρνει στην ΕΕ είναι κατά καιρούς υποτιμημένα, και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί.»

Η αξία της συνδεσιμότητας

Παραδοσιακά, τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη περιλάμβαναν πτήσεις από ή συχνά επιστροφή σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Αυτό συνέβαλε σε ένα κενό συνδεσιμότητας για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, περιορίζοντας την ικανότητά τους να αναπτύξουν το εμπόριο και τις ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις (Foreign Direct Investments-FDI). Από την έναρξη των υπηρεσιών στην Ευρώπη το 1987, η Emirates έχει συμβάλει στη γεφύρωση αυτού του κενού, με σταδιακή και βάσει της ζήτησης, αύξηση των υπηρεσιών σε μεγάλες και δευτερεύουσες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Η ανάλυση Frontier, η οποία κάλυψε 28 πόλεις που εξυπηρετούνται από την Emirates σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ, εντόπισε συνολικά 220 δρομολόγια από την Ευρώπη που είναι μοναδικά για την Emirates. 21 από αυτά είναι απευθείας συνδέσεις από ευρωπαϊκές πόλεις στο Ντουμπάι, και οι υπόλοιπες 199 διαδρομές είναι μοναδικές συνδέσεις μιας στασης, μέσω Ντουμπάι. Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία ή συμμαχία εταιρειών σε αυτές τις μοναδικές διαδρομές θα απαιτούσε τουλάχιστον άλλη μία πρόσθετη στάση.

«Η συνδεσιμότητα που προσφέρει η Emirates μέσω αυτών των 220 μοναδικών διαδρομών επηρεάζει θετικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και το εμπόριο και υποστηρίζει την ανάπτυξη των περιφερειακών κέντρων. Επίσης, αυξάνει τον τουρισμό, παρέχει επιλογή για τον καταναλωτή και υποστηρίζει τις αεροπορικές αποστολές φορτίων προς και από τα περιφερειακά κέντρα», σχολίασε ο Dan Elliott. «Εκτιμούμε ότι οι επιπλέον 3.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από την καταλυτική επίδραση των 220 μοναδικών συνδέσεων, που αντιστοιχεί σε €215 εκατομμύρια του ΑΕΠ, φέρνοντας τη συνολική συνεισφορά της Emirates σε €6.8 δις

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος του δικτύου της Emirates και ότι η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, η Emirates είναι σε θέση να φέρει ένα αυξανόμενο αριθμό τουριστών και επιχειρηματιών στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας περαιτέρω το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι παραδόσεις του Α380

Με συνολικά 140 αεροσκάφη που είχε παραγγείλει, η Emirates είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του A380 της Airbus, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του συνόλου των παραγγελιών A380. Το 2013 η Airbus παρέδωσε 13 Α380 στην Emirates, που αντιπροσώπευαν το 50% του συνόλου των παραδόσεων Α380 εκείνη τη χρονιά. Ενώ η Emirates χρησιμοποιεί αεροσκάφη τύπου Α380 για 6 χρόνια, μετά την τοποθέτηση της πρώτης παραγγελίας περισσότερο από 13 χρόνια πριν, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανάλυση Frontier υπολογίζεται μόνο για το 2013. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να προβληθούν για την διάρκεια του χρονοδιαγράμματος παράδοσης.

Η Airbus εκτιμά ότι οι παραγγελίες της Emirates για αεροσκάφη τύπου Airbus A380 στηρίζουν την απασχόληση 41.000 άμεσων, έμμεσων και παραπληρωματικών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Περίπου το 70% αυτών των θέσεων εργασίας κατανέμονται εξίσου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει άλλο 17% και οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις εργασίας να είναι στην Ισπανία. Αυτές είναι υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας και επηρεάζουν μια υψηλής αξίας αλυσίδα εφοδιασμού, δημιουργώντας ένα σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε χώρες όπου η Airbus έχει εγκαταστάσεις παραγωγής του αεροσκάφους.

Η Emirates είναι καλή για την Ευρώπη και για την Κύπρο / σελίδα 3

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την οικονομική συνεισφορά της Emirates στην ΕΕ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.emirates.com/english/about/int-and-gov-affairs/publications/economic-impact-studies.aspx

Για να δείτε αυτό το βίντεο κάντε κλικ στο: https://www.youtube.com/watch?v=nh_HxUmVJbc

Λεζάντα Φωτογραφίας: Η οικονομική συνεισφορά της Emirates στην ΕΕ – infographic

Keywords
Τυχαία Θέματα