Γυναίκες και μετανάστες επιβαρύνει περισσότερο η κρίση

Οι επιπτώσεις της κρίσης επιβαρύνουν περισσότερο τη ψυχική υγεία των γυναικών αλλά και των μεταναστών, σύμφωνα με μελέτες ερευνητών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σίτυ του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ ανέλυσαν 41 μελέτες που έχουν διαπιστώσει στην πλειοψηφία τους αύξηση των αυτοκτονιών σε χώρες υπό οικονομική κρίση από το 2008 και μετά, ιδίως μεταξύ των ανδρών.

Οι επιπτώσεις της κρίσης πάντως διαπιστώνεται από τις μελέτες ότι γενικώς είναι μεγαλύτερη στην ψυχική υγεία των γυναικών και σε μια άλλη κατηγοριοποίηση

στην ψυχική υγεία των μεταναστών, σε σχέση με τους γηγενείς κατοίκους των χωρών που πλήττονται από κρίση.

Παράλληλα με την επισήμανση των διαπιστώσεων αυτών των δεκάδων μελετών, ωστόσο, οι ερευνητές που τις εξέτασαν και δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) τονίζουν ότι στην πλειοψηφία τους φέρουν ενδείξεις προκατάληψης, καθώς έχουν διεξαχθεί από οργανισμούς που εναντιώνονται σε πολιτικές λιτότητας και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις.

Μόνο δύο από τις 41 μελέτες είχαν χαμηλό ρίσκο προκατάληψης και μία εξ αυτών διαπίστωσε πως η εκτίμηση των Ελλήνων για την κατάσταση της προσωπικής τους υγείας και ψυχικής υγείας επιδεινώθηκε μεταξύ των ανέργων σε σχέση με τους απασχολούμενους.

Βρετανοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας σχολιάζουν στη δημοσίευση στο BMJ ότι ενώ οι κυβερνήσεις ίσως να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν μία οικονομική κρίση, «η αντίδρασή τους σε αυτήν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής που έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα