«Γολγοθάς» στους κυπριακούς δρόμους – Το «έμφραγμα» και οι λύσεις

Επιστροφή στην καθημερινότητα και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Συνέχεια στο ζήτημα που προκύπτει καθημερινά στους δρόμους της Κύπρου με την τροχαία κίνηση, έδωσε το Μεσημέρι και Κάτι. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Λουκάς Δημητρίου Συγκοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ.Δημητρίου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Με ασκήσεις ηρεμίας και.. διαλογισμό τη βγάζουν οι οδηγοί τα

πρωινά

Εξήγησε ότι μετά από μια περίοδο ύφεσης της κυκλοφορίας, είδαμε στη μετά lockdown εποχή να δημιουργούνται τα φαινόμενα συμφόρησης.

«Είναι ένα φαινόμενο που προβλέφθηκε εδώ και χρόνια.

Τα επόμενα 2-3 χρόνια αν δεν κάνουμε τίποτα θα βιώσουμε εκτεταμένα φαινόμενα συμφόρησης, δηλαδή μπλοκάρισμα», είπε ο κ.Δημητρίου.

Στη Λευκωσία όπως είπε, παρατηρείται το πρόβλημα ακινητοποίησης. Τόνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

Οι λύσεις

Οι θεωρίες είναι πολύ απλές και λένε ότι αν θέλεις να μειώσεις τους χρόνους κίνησης τότε πρέπει να επενδύσεις στα άλλα μέσα, εξήγησε ο καθηγητής.

«Στην Κύπρο έχουμε τα λεωφορεία. Πρέπει να δώσεις πολύ καλύτερες ευκαιρίες μετακίνησης.

Πρέπει να επενδύσουμε στα λεωφορεία. Τώρα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κινούμαστε στις πόλεις», είπε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ενθάρρυνση στη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Αν αυξηθεί κατά ένα 10% με 15% το μερίδιο χρήσης των ΜΜΜ τότε θα είμαστε πολύ καλύτερα», είπε ο κ.Δημητρίου.

Δείτε πιο κάτω στο βίντεο την παρέμβαση του καθηγητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα