Γνωμάτευση ΓΕ για τα χαμένα δις στην Άμυνα

Στη Νομική Υπηρεσία θ' αποταθεί ο Γενικός Ελεγκτής για να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο είναι νομικά ορθώς ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης από το κράτος.

Γενικός Ελεγκτής: «Θα ζητηθεί γνωμάτευση»

«Πρόκειται για θέμα που ηγέρθη παλαιότερα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξέφρασε διαφωνίες σε σχέση με τον τρόπο προσέγγισής του, από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2011, είχε διαφανεί ότι η προσέγγιση του Υπουργείου ήταν ορθή. Εφόσον, το θέμα εγείρεται εκ νέου και δεδομένης της σημαντικότητας των δαπανών, θα ζητηθεί γραπτή γνωμάτευση από τον Γενικό

Εισαγγελέα».

Οι εξελίξεις δρομολογούνται μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του συναδέλφου Μάριου Πούλλαδου στη «Σημερινή της Κυριακής», πριν από δύο βδομάδες, που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε απόρρητο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου.

"Πόντιος Πιλάτος" η Πολιτεία για τα χαμένα δις της Άμυνας

Προκύπτει θέμα παραπλάνησης των φορολογουμένων, καθώς τα χρήματα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης φαίνεται να καταλήγουν στην κάλυψη της δεξαμενής των τακτικών δαπανών του κράτους, αντί να αξιοποιούνται αποκλειστικά για εξοπλισμούς.

Από το 1984, έχουν εισπραχθεί ως έκτακτη εισφορά για την άμυνα πέραν των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε ετοιμότητα να εξετάσει το θέμα, εφόσον του ζητηθεί.

«Σε περίπτωση κατά την οποία αποσταλεί οποιοδήποτε αίτημα από οργανισμό, θεσμό του οποίου νομικός σύμβουλος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ασφαλώς και καθηκόντως θα το εξετάσουμε».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφότου επισήμανε πως δεν έχει ακόμη υποβληθεί καταγγελία, σημείωσε πως είναι ενήμερος για τα δημοσιεύματα της Σημερινής.

«Αντιλαμβάνομαι από τα δημοσιεύματα ότι εγείρεται ένα σοβαρό θέμα, το οποίο φαίνεται να έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, τόσο την ίδια τη βουλή, σε συζήτηση που είχαν γίνει και το Υπουργείο Οικονομικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία», συμπλήρωσε ο Κώστας Κληρίδης.

Το θέμα συζητήθηκε πριν από μερικούς μήνες στη βουλή δήλωσε στο Σίγμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επέμεινε στη συνέχιση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΔΕΚ θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου με την επανέναρξη των εργασιών της βουλής, τον Σεπτέμβριο"

Σκοπός της πρότασης, πρόσθεσε ο κύριος Σιζόπουλος είναι να διατίθενται τα χρήματα από τη συγκεκριμένη φορολογία, αποκλειστικά για τους σκοπούς της άμυνας. Διαφορετικά, είπε, πρέπει να αλλάξει η ονοματολογία της φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα