Γκουτέρες: Η απόφαση Τράμπ υπονομεύει ειρηνευτική διαδικασία

Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, διατύπωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Antόnio Guterres εμφανίστηκε αρχικά θετικά διακείμενος που ο σύμβουλος και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, συναντήθηκε

με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, με αντικείμενο την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου για την επίτευξη ειρήνης, έπειτα από αδιέξοδο πολλών ετών.

Δεν λέω ότι αυτό θα απέδιδε τελικά καρπούς, δήλωσε ο ΓΓ, όμως υπήρχε μια ελπίδα, πρόσθεσε, ότι τελικά θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την τρομερή διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Στον απόηχο της μονομερούς απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που πυροδότησε την οργή των αραβικών κρατών,
συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου οι ΥΠΕΞ και η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα έχουν άτυπο πρόγευμα με τον πρωθυπουργό του

Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και πώς η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Χθες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

Πρότεινα στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, να καθίσουμε και να διαπραγματευτούμε την ειρήνη, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο, δήλωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους "τρομοκράτες" στη Λωρίδα της Γάζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα