Γκάρμπερ: Οι ΗΠΑ έτοιμες για υποστήριξη στην Κύπρο σε περίπτωση καταστροφών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξη, πόρους και εμπειρογνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε φυσική ή άλλη καταστροφή, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Σε χαιρετισμό της κατά την τελετή παράδοσης δωρεάς υλικών και εξοπλισμού ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αξίας 945 χιλιάδων δολαρίων, για χρήση

και ανακούφιση των πολιτών σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών ή καταστροφών, που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο CYLCOPS στη Λάρνακα, η κα. Γκάρμπερείπε ότι κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων που βρίσκεται στην Κύπρο «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάστηκαν για να προωθήσουν την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του νησιού σε διάφορες κρίσεις».

Πρόσθεσε ότι «ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο» και σημείωσε πως «στην Κύπρο, η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πάρα πολύ έντονη, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να απειλήσουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων».

Στην Κύπρο, συνέχισε «τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας εργάζονται ακούραστα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες σε περιόδους κρίσης. Οι Αμερικανοί έχουν επωφεληθεί άμεσα από τον ηρωισμό και την αποτελεσματικότητα της ομάδας Πολιτικής Άμυνας στο παρελθόν».

Εξήγησε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου το 2006, δεν δίστασαν να παράσχουν κρίσιμη βοήθεια σε περισσότερους από 15 χιλιάδες Αμερικανούς και άλλους ξένους υπηκόους σε μια από τις μεγαλύτερες αποστολές εκκένωσης αμάχων στην ιστορία».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που χτυπήσει και πάλι καταστροφή «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν την υποστήριξή τους, τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προσφέρει στην Πολιτική Άμυνα, οκτώ εμπορευματοκιβώτια με σκηνές, κρεβάτια, μονάδες περιβαλλοντικού ελέγχου και άλλο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης για καταστροφές αξίας άνω των 945 χιλιάδων δολαρίων. Σε περιόδους κρίσης, η υγεία και η επιβίωση των πληγέντων πληθυσμών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια, τις προμήθειες και το καταφύγιο που παρέχουν οι τοπικές υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών».

Ελπίζουμε, συνέχισε «πως ο εξοπλισμός αυτός δεν θα χρειαστεί ποτέ, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτική Άμυνα θα είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές είναι δυστυχώς αναπόφευκτες» είπε και σημείωσε πως «η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει προληπτικά αυτές τις προκλήσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Τζούντιθ Γκάρμπερ «είναι υπερήφανες που συμβάλλουν από την πλευρά τους για να διασφαλίσουν ότι η Πολιτική Άμυνα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση» και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε ισχυρότεροι μαζί».

Από την πλευρά της η Μαρία Παπά, Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας είπε πως «η Κύπρος διαθέτει ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, την Πολιτική Άμυνα, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πλήρη κύκλο διαχείρισης καταστροφών, δηλαδή τον μετριασμό, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση».

Η κα. Παπά αναφέρθηκε στην καθημερινή εργασία της Πολιτικής Άμυνας, στη συνεργασία της με όλες τις Υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και στην ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και σημείωσε πως «είναι γι’αυτή τη μακροχρόνια γνώση και εμπειρία που μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβουμε τη διαχείριση του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS. Οι στόχοι του Κέντρου συμπίπτουν με την εντολή της Κυπριακής Πολιτικής Άμυνας και ως εκ τούτου, αποδεχθήκαμε την ανάληψη της διαχείρισής του».

Ανέφερε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της εργασίας της Πολιτικής Άμυνας είναι η απόκτηση και αποθήκευση κρίσιμων ειδών που χρησιμοποιούνται ως εξοπλισμός άμεσης ανθρωπιστικής υποστήριξης, αμέσως μετά την εκδήλωση μιας καταστροφής. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν την αποθήκευση σκηνών, κατασκηνωτικών κρεβατιών, σεντονιών και κουβερτών, για να προσφέρουμε καταφύγιο σε άστεγους λόγω ενός καταστροφικού γεγονότος».

Παραδέχθηκε ωστόσο πως «τα κρίσιμα αποθέματα της Πολιτικής Άμυνας έχουν εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης εισροής χιλιάδων παράνομων μεταναστών που χρειάζονταν απεγνωσμένα καταφύγιο. Ωστόσο τα αποθέματα της Πολιτικής Άμυνας δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαντληθούν και όποτε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα από τα κρίσιμα αποθέματά μας, πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατόν».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτικής Άμυνας «προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο» η οποία συνεισφέρει με τη δωρεά σημαντικής ποσότητας σκηνών, κρεβατιών, σεντονιών, μαξιλαριών και κουβερτών.

Η κα. Παπά ευχαρίστησε προσωπικά την Πρέσβειρα των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη δωρεά και σημείωσε πως «προσβλέπουμε στη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας μας μέσω της συμμετοχής μας στη διαχείριση του CYCLOPS και άλλων έργων κοινού ενδιαφέροντος».

Τόνισε ακόμα «τη μακρόχρονη και εξαιρετική διμερή σχέση και συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, μια σχέση που βασίζεται σε αρχές, δημοκρατικές αξίες και το διεθνές δίκαιο, που στοχεύει στην ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας για όλους τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου».

Μετά τις ομιλίες η Πρέσβειρα των ΗΠΑ και η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας επισκέφθηκαν με τον Διευθυντή του Κέντρου Χρυσήλιο Χρυσηλίου, μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιέχουν την βοήθεια που στάλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκάρμπερ, ΗΠΑ, Κύπρο,gkarber, ipa, kypro