Γκάλοπ για τους σταυρούς προτίμησης

Οι «ψηφοφόροι» μιλούν στα γκάλοπ, λένε τη γνώμη τους πάνω σε διάφορα θέματα και αυτό έχει την αξία του. Στο τελευταίο γκάλοπ του Sigmalive, με το ερώτημα «Με ποιο κριτήριο βάζετε σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο ευρωβουλευτή;», τα αποτελέσματα και τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Θέσεις στο Κυπριακό: 21,48%

Γνώση ευρωπαϊκών θεμάτων: 20,37%

Επαφή του

με τους πολίτες: 8,15%

Δεν ψηφίζω κανένα: 50%

Στο γκάλοπ, υπερτερεί ελαφρώς η απάντηση στο ερώτημα «γνώση ευρωπαϊκών θεμάτων» με 20,37%. Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν τους υποψήφιους για μια θέση στην Ευρωβουλή να γνωρίζουν τις διαδικασίες λειτουργίας ενός κοινοβουλίου με υπερεθνικά χαρακτηριστικά. Δεν αρκεί η γνώση των χαρακτηριστικών που έχει το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο. Απαιτείται γνώση και εμβάθυνση σε κάτι πιο σύνθετο, πιο πολύπλοκο, όπως είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Δεύτερο πιο δημοφιλές σημείο «οι Θέσεις στο Κυπριακό» με 21,48%. Σταθερά οι συζητήσεις για την πορεία του κυπριακού κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και βεβαίως αυτό είναι απολύτως μέσα στη φύση των πραγμάτων. Το κυπριακό, η στασιμότητα, ή οι εξελίξεις, οι ρωγμές που παρατηρούνται με τις επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης να τις αναχαιτίσει, εμπεριέχουν τον ίδιο παρονομαστή: το πώς η Κύπρος θα βγει από τον κλοιό της κατοχής και πώς θα καταστεί ένα κανονικό κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τρίτο, η επαφή με τους πολίτες λαμβάνει 8,15% και αυτό δείχνει τη σημασία που δίνουν οι πολίτες ανάμεσα στις τοπικές εκλογές και τις υπερεθνικές.

Το τέταρτο σημείο, εκφράζει θυμό, απόρριψη, μια αρνητική στάση σε όσα δεν μάς αρέσουν: Το «Δεν ψηφίζω κανένα», λαμβάνει το 50%. Πολλές άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει παραπλήσιες απαντήσεις, γιατί οι πολίτες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους αντιδρούν, χωρίς κατ’ ανάγκη οι λόγοι αυτοί να σχετίζονται με την ΕΕ. Οι πολίτες μπορεί να ζητούν για παράδειγμα να τεθεί τέρμα στην κακοδιοίκηση, ζητούν διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, πολιτικούς που να δίνουν το παράδειγμα της σεμνότητας και της ήπιας ρητορικής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, βοηθά η συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής. Βοηθά, επίσης, η κατανόηση της Διακήρυξης των «27» στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου 2019:

«Να μείνουμε ενωμένοι, στα καλά και άσχημα. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε περιόδους ανάγκης και θα είμαστε πάντα μαζί. Μπορούμε και θα μιλήσουμε με μία φωνή. Θα αναζητούμε πάντα κοινές λύσεις, ακούγοντας ο ένας τον άλλον με πνεύμα κατανόησης και σεβασμού».

Γι’ αυτό, ψηφίζοντας την Κυριακή, μπορούμε πράγματι «να μιλήσουμε με μία φωνή»!

Keywords
Τυχαία Θέματα